‘Isplati se boriti za to da RIZ Odašiljači ne budu likvidirani’

Autor: Suzana Varošanec , 09. siječanj 2020. u 22:00
Darko Šket kaže da mu je ovo najveći izazov u stečajnoj karijeri/Slavko Midžor/PIXSELL

Stečajni upravitelj Darko Šket pokušat će u slučaju ovoga renomiranog proizvođača prije stečaja ponoviti uspjeh Peveca.

Svjetski poznatog proizvođača radio-odašiljačkih uređaja i elektroničkih brojila iz državnog portfelja prije nego što je završio u stečaju,  RIZ – Odašiljače prati 'dobar glas' što se referenci tiče, pa izgleda čekaju i bolji dani nego što se mislilo u insolvencijskom postupku.

Stečajni upravitelj Darko Šket pokušat će od likvidacije spasiti tog dužnika, sa 77 mil. kn obveza i imovinom od 93 mil. kuna, no smatra je se znatno precijenjenom, odnosno to znači ponoviti u finišu isto što mu je pošlo za rukom u stečaju trgovačkog lanca Pevec.

Taj je kurs već zauzet, pa je za skupštinu vjerovnika, za koju je ročište određeno 15. siječnja, pripremljen prijedlog nastavka poslovanja. 

Jednokratni poslovi
"Bila bi ogromna šteta kad bi tvrtka završila u likvidaciji, što iskreno ni ne očekujem. Za to se isplati boriti", izričit je Šket dodajući da je posrijedi najveći izazov u njegovoj stečajnoj praksi.  Na poslovima koji su ranije nastavljeni kako bi se izbjegla šteta na stečajnoj masi trenutačno je angažirano 15 radnika. Riječ je o testiranju uspješnosti servisiranja i ovjeravanja brojila koje je proizveo RIZ, za što je u prosincu na temelju natječaja zaključen ugovor s HEP-ODS-om, a posao u vrijednosti blizu 200 tisuća kn bit će završen u siječnju.

To je dio jednokratnih poslova kakvih sigurno neće manjkati, u sklopu čega se vodi i suradnja s MORH-om, konkretnije servisiranje 5 podvodnih mina MNS-M90, prema ugovoru koji je već realiziran u vrijednosti cca 234 tisuća kuna.  Ipak, odlučujuću kartu za novi početak RIZ – Odašiljača, bilo kroz restrukturiranje dužnika po stečajnom planu, prodaju cjeline ili kako već odluče vjerovnici, predstavljaju novi mogući poslovi iz sfere core biznisa dužnika.

Šket tvrdi da ih očekuje u domeni brojila i odašiljača. Nakon što je tvrtka proizvela blizu milijun brojila za potrebe domaćeg tržišta, poslovi koji se tiču njihovog servisa po njemu nisu upitni, jer "jedino RIZ – Odašiljači to mogu raditi". 

Ističe i da je glede odašiljača perspektiva jednako dobra; štoviše ispada da je posrijedi jedinstveni slučaj da je tvrtka unatoč stečaju praktički zasuta upitima i za proizvodnju i za održavanje odašiljača koji pristižu iz cijelog svijeta. Kako su iz raznih država zaprimljeni upiti za poslovnu suradnju – s tržišta Dalekog istoka oni vezani za proizvodnju odašiljača, dok su se za održavanje javili zainteresirani potencijalni partneri iz više država Europe, 'vrući kesten' je zapravo pitanje tko će to raditi. Ali i za to Šket navodi da je na pomolu rješenje. 

Model za radnike
Postoje sve šanse da će se, kaže, pronaći model za angažiranje stručne radne snage kako bi se obavljali ti milijunski poslovi, inače apsolutno profitabilni.

Stečajne aktivnosti tako ukazuju na stvaranje realnog okvira za model za koji Šket kaže da može biti prihvatljiv za bolje namirenje vjerovnika, uz restrukturiranje dužnika, s ponovnim pozicioniranjem na tržištu, uz promijenjenu vlasničku i upravljačku strukturu, ali o tome kako,  pojedinosti se zasad ne iznose. 

Komentirajte prvi

New Report

Close