Isplate povrata poreza od idućeg tjedna, trošak 1,8 milijardi kuna

Autor: Jadranka Dozan , 04. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Poreznoj upravi poručuju da je do kraja ovoga tjedna planirana 
otprema oko 175 tisuća privremenih poreznih rješenja.

Porezna uprava krenula je sa slanjem obavijesti o privremenim poreznim rješenjima u vezi s povratom poreza na dohodak. Prošlog utorka počelo se sa slanjem rješenja u korisničke pretince putem sustava e-Građani, a ovog ponedjeljka startalo se i s fizičkom otpremom prvih 48.586 rješenja putem Hrvatske pošte. U Poreznoj poručuju da je do kraja ovoga tjedna planirana otprema oko 175 tisuća privremenih poreznih rješenja, a prve isplate povrata plaćenog poreza i prireza na dohodak trebale bi uslijediti s početkom idućeg tjedna.

Rješenja o povratu poreza temeljem godišnjeg obračuna za 2020. ove godine s posebnim nestrpljenjem očekuju zaposlene mlade osobe dobi do 30 godina za koje je u okviru četvrtog kruga porezne reforme uvedeno umanjenje poreza na dohodak obračunatog na plaću. Podsjetimo, za one do 25 godina života porezna obveza umanjuje se u 100-postotnom iznosu, a onima od 26 do 30 godina 50 posto.

Računa se da među zaposlenima ima oko 260 tisuća osoba iz tih dobnih skupina. No, nemali dio je i mimo te olakšice izvan poreznih škara, bilo da imaju plaću koja po osnovnom osobnom odbitku ne podliježe tom porezu ili su u tom statusu slijedom olakšica na ime djece odnosno uzdržavanih članova obitelji. Sve u svemu, procjena je da će na račun olakšice za mlade u idućim tjednima opipljive povrate dobiti oko 140 tisuća zaposlenih osoba, a očekivani ukupan efekt te mjere je između 600 i 700 milijuna kuna plaćenog poreza i prireza s pravom povrata.

Primjerice, osobe mlađe od 25 godina, bez uzdržavanih članova ili djece, s neto plaćom od 6000 kuna u idućim bi tjednima na svoje račune trebale dobiti 8608 kuna povrata, a one u tom statusu i s tolikom plaćom dobi između 25 i 30 godina ostvaruju pravo na 4304 kune. Sretnike s većim plaćama čekaju i veći iznosi povrata. U slučaju neto plaće od npr. 8000 kuna stopostotno umanjenje znači 17.217 kuna povrata za osobe do 25 godina, a za one do pet godina starije povrat iznosi upola manjih 8609 kuna.

“Udio povrata poreza i prireza porezu na dohodak za mlade unutar posebnog postupka utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2020. godinu iznosi gotovo 40 posto u odnosu na ukupan iznos povrata poreza i prireza porezu na dohodak za sve porezne obveznike”, ističu u Poreznoj upravi. Povrat više plaćenog poreza na dohodak i prireza izvršit će se, kažu negotovinski na tekući ili žiro-račun otvoren kod poslovne banke, a samo iznimno u gotovom novcu – za porezne obveznike koji nemaju otvoren tekući ili žiro-račun kod banke ili ako u trenutku izvršenja povrata poreza na dohodak ne ostvaruju primitke za koje postoji obveza isplate na račun.

Ukupan povrat tog poreza i prireza, računajući sve porezne obveznike, u konačnici se procjenjuje na oko 1,8 milijardi kuna, s tim da će po godišnjem obračunu neki imati i doplate, odnosno manjak plaćenog poreza.

Prema portalu Mojaplaca.hr, u Hrvatskoj prosječna plaća osoba dobi do 25 godina (a među zaposlenima ih je stotinjak tisuća) danas iznosi 5500 kuna, a medijan je, uobičajeno, nešto niži – 5231 kunu. Dakle, polovica zaposlenih te dobi ima manje od tog iznosa, a druga polovica više. Prema istom izvoru, tri četvrtine zaposlenih iz te dobne skupine ima plaću ispod 6519 kuna, a samo kod njih deset posto premašuje 7933 kune.

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o osiguranicima prema dobnim skupinama i djelatnostima, pak, sugeriraju da, primjerice, u Informacijama i komunikacijama kao kategoriji koja u Hrvatskoj prednjači visinom prosječne plaće radi nešto manje od 11 tisuća osoba mlađih od 30 godina. U financijskom sektoru koji se također ističe visinom prosječne plaće, zaposleno je oko 3800 mladih te dobi. Od ukupno dvadesetak djelatnosti prema nacionalnoj klasifikaciji u prvih sedam po visini prosječne plaće radi pak oko 64 tisuća mladih do 30 godina. To su ujedno i skupine s većim izgledima za izdašnije povrate.

Komentirajte prvi

New Report

Close