Iskra želi preuzeti poznatu zagrebačku tvrtku i jednog od najvećih hrvatskih izvoznika

Autor: Suzana Varošanec , 14. svibanj 2021. u 07:14
Proizvođač kablova stabilan je, posluje pozitivno i među top izvoznicima je u nas/BORNA FILIĆ/PIXSELL

S više od pola milijarde kuna prihoda Elka je oporavljena i restrukturirana kompanija, kaže njen vlasnik M. Hacek.

Poslovna klima je ponovo pozitivna, naučili smo živjeti s koronom i za Iskru kao i za mnoga druga slovenska poduzeća može krenuti novi val razvoja, što znači i veća ulaganja u automatizaciju, robotiku i inovativne tehnologije.

Izjavio je to za Poslovni dnevnik direktor Iskre Dušan Šešok, čija je tvrtka u obiteljskom vlasništvu ponovo u fokusu i u Hrvatskoj. Zadnji put je to bilo povodom preuzimanja škvera u Šibeniku od bivšeg tamošnjeg vlasnika – danas uspješno razvijaju poslovanje pod imenom Iskra brodogradilište, no sad je to slijedom objave slovenskih medija vezano za preuzimanje zagrebačke Elke, najveće regionalne tvrtke za proizvodnju kabela i jednog od najvećih hrvatskih izvoznika.

‘To je u našoj domeni’

Tragom Iskrine informacije glede procesa oko Elke, o kojoj su obavijestili slovenskog regulatora, doznajemo da transakcija nije završena. Još traje proces, kaže direktor Iskre. Postupak dubinskog snimanja isto potvrđuje.

Na jučerašnjem sastanku nazočili su predstavnici vlasničkog ‘stafa’ obje tvrtke; Matija Šešok, jedan od juniora koji inače vode operativno poslovanje Iskre, kao i član društva Elke Miljenko Hacek. Prema svemu sudeći, riječ je o sastanku cjelodnevnog karaktera, s kojeg se kroz kratke poruke mogao dobiti i okvirni uvid kako Elka posluje.

Hacek je izjavio da je s više od pola milijarde kuna prihoda Elka oporavljena kompanija, stabilna i s provedenim restrukturiranjem. Zadnje dvije godine je pozitivno poslovala. Ostvarili su rast u prošloj godini unatoč pandemiji, a imaju obećavajuće planove za ovu godinu, te se očekuje nastavak rasta.

Matija Šešok, referirajući se na istu temu, poručio je da je Elkino poslovanje u prošloj i ovoj godini takvo da je zanimljiva za Iskru.

Direktor Iskre, ekonomist Dušan Šešok, koji je bio ministar i gospodarstva i financija u dvjema slovenskim Vladama, ističe da je u njegovoj domeni preuzimanje drugih tvrtki, kao i ekološki projekti, dok sinovi Matija i Klemen koji vode operativno poslovanje, pravnici su koji su u biznisu od 2004.

Potvrdio je da Iskra želi ući u novo područje djelatnosti – to je na polju proizvodnje energetskih i telekomunikacijskih kabela, no preuzimanje Elke nije želio komentirati. Još smo u osjetljivoj fazi, rekao je senior, i po njemu se prve izjave tu temu mogu očekivati najranije za desetak dana. Iskra je prošle godine imala rekordno ostvarenje sa 130 milijuna eura.

Prema Šešoku, i ove godine rastu 20 posto, a nakon prva četiri mjeseca pokazuje se da prebacuju plan. Na više razine ostvarenja dovode ih novi tržišni procesi, koji su u znaku zaokreta europskih kupaca prema europskim proizvođačima, i kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, telekomunikacije, željeznicu, automatizaciju u industriji i slično.

Dobri politički odnosi

Ovo će, kaže, biti dugoročna tendencija, jer nakon što je transferirana proizvodnja u Aziju, sada se vraća u Europu budući da svi nastoje kupovati u kratkim dobavnim lancima od europskih proizvođača.

Iskra ukupno zapošljava 1300 radnika, od toga ih je 170 u Šibeniku gdje imaju i 100-tinjak kooperanata.

“Politički odnosi između Hrvatske i Slovenije su dobri nakon niza godina, što je dobra osnova za veće povezivanje i naših kompanija”, izjavio je Šešok.

Komentirajte prvi

New Report

Close