Ipak usporava rast slovenskog BDP-a

Autor: Poslovni dnevnik , 17. prosinac 2019. u 21:59
Foto: SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Slovenska središnja banka smanjila je prognozu rasta nacionalnog BDP-a za ovu godinu sa 3,2 na 2,6 posto, a za sljedeću godinu sa 2,9 na 2,7%, slično će biti i 2021. i 2022..

Slovenska središnja banka smanjila je prognozu rasta nacionalnog BDP-a za ovu i sljedeću godinu, ali uz naglasak da je on i dalje iznad prosjeka u gospodarstvima eurozone.

Prema novoj analizi makroekonomskih kretanja, slovensko gospodarstvo na kraju ove godine zabilježit će godišnji rast od 2,6 posto, što je manje od 3,2 postotnog rasta iz ranije analize.

Rast slovenskog BDP-a za iduću godinu s prijašnje ocjene od 2,9 posto snižava se na 2,7 posto, a na sličnoj bi razini trebao ostati i u 2021. i 2022. godini. Europska komisija prošlog je mjeseca ocijenila da će slovenski BDP ove godine porasti za 2,6 posto, dok će u 2021. i 2022. godini godišnji rast biti smanjen na 2,5 posto. Glavni generator rasta slovenskog gospodarstva ostaju “solidan rast izvoza” i domaća potrošnja, navodi u utorak slovenska središnja banka. Rast gospodarske aktivnosti do kraja 2022. i dalje će biti iznad one u eurozoni, s kumulativnim rastom od 10 posto, čime se hvata korak s najrazvijenijim državama Europske monetarne unije, navodi slovenska središnja banka.

Procjena je da će se inflacija u tom razdoblju kretati na godišnjoj razini od oko dva posto te da glavni rizik u pogledu najavljenog ekonomskog rasta ostaju izazovi u međunarodnom okruženju, od protekcionističkih mjera u međunarodnoj trgovini do volatilnosti vezanih uz geopolitičke prilike u zemljama proizvođačima nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close