Ipak problemi u prelasku kućanstva s tržišne na javnu uslugu opskrbe plinom

Autor: Ana Blašković , 20. rujan 2022. u 07:00
Građani će plin imati po garantiranoj cijeni koja vrijedi do 1. travnja iduće godine/G. Stanzl/PIXSELL

Plina će biti dovoljno za sve, poručuje Ministarstvo gospodarstva.

Sastanak opskrbljivača plinom i Ministarstva gospodarstva okončan je u ponedjeljak uvjeravanjem iz Vlade da će plina biti dovoljno za sve, no da bi se tehnički problemi mogli pojaviti za one kupce koji prelaze iz tržišnog dijela usluge opskrbe plinom na obvezu javne usluge, uz procjenu da bi takvih moglo biti oko 100.000.

“Kad su u pitanju kućanstva u Hrvatskoj u obvezi javne usluge te oni koji su u tržišnom dijelu, a hoće se prebaciti na obvezu javne usluge, za sva ta kućanstva su opskrbljivači garantirali da imaju ugovoren plin i da će opskrba ići bez problema”, naglasio je državni tajnik Ivo Milatić. Ističe da problema u tom prebacivanju ima s obzirom na izniman broj zahtjeva.

100

tisuća kućanstava moglo bi prijeći na javnu uslugu opskrbe, govore procjene

Mora biti do 1. listopada
Poručio je da će sva brojila morati biti očitana do kraja ovog mjeseca i svim građanima koji žele prijeći iz tržišne usluge na jeftiniju u obvezi javne usluge “mora omogućiti da se to dogodi s 1. listopadom ove godine”.

Premda je do sezone grijanja preostalo svega još nekoliko tjedana, ovisno o vremenskim prilikama, Milatić je istaknuo da bi sam prijelaz tehnički mogao trajati duže budući da od 70 do 100.000 zahtjeva netko mora obraditi.

“Postoji, dakle, mogućnost da prođe neko vrijeme da građani dobiju prvi račun. Tražili smo danas od HERA-e, opskrbljivača i distributera da to do kraja tjedna javno i jasno iskomuniciraju prema hrvatskom građanstvu”, kazao je državni tajnik.

Pod baražnom vatrom glavnine zahtjeva nalazi se GP Zagreb Opskrba. Kalkulira se da bi je u tvrtku u vlasništvu Zagrebačkog holdinga u javnoj obvezi opskrbe tim energentom moglo doći oko 70.000 potrošača kojima su tržišni opskrbljivači posljednjih mjeseci otkazali ugovore.

U stanju su sve primiti
“Svi građani imaju pravo na opskrbu u javnoj usluzi, ako su bili u tržišnoj usluzi mogu se prebaciti na opskrbu u javnoj usluzi, a ako se dogodi da netko od opskrbljivača zapadne u problem, postoji tvrtka koja se zone HEP Plin d.o.o. koja je zajamčeni opskrbljivač i koja bi opet preuzela opskrbu tih istih građana”, rekao je Milatić.

Milatić

Ako se dogodi da netko od opskrbljivača zapadne u problem, postoji tvrtka koja se zone HEP Plin d.o.o. koja je zajamčeni opskrbljivač.

Prema njegovim riječima, GP Zagreb Opskrba u stanju je primiti toliko novih korisnika, no ujedno ih i mora primiti, pa će građani plin imati po garantiranoj cijeni koja vrijedi do 1. travnja iduće godine.

Vlada je u ponedjeljak nezadovoljavajućim ocijenila godišnje izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za 2021. Ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da iz izvješća “još uvijek nije razvidno da je upravo HERA nadležna institucija koja, kao neovisni regulator, svojim regulatornim odlukama utječe na politiku cijena energenata u Hrvatskoj”, rekao je.

Ranije je saborski odbor za gospodarstvo pozvao HERA-u i njezino vodstvo na odgovornost zbog davanja dozvole za poslovanje tvrtki OMS, sudioniku pronevjere milijardu kuna iz Ine.

Vlada je prošlog tjedna obvezala Inu na povećanje proizvodnje plina za deset posto obvezavši ju da energent proizveden u Hrvatskoj prodaje HEP-u po reguliranoj cijeni od 41 euro po megavat satu čime bi se trebala osigurati dostatna količina za opskrbljivače u obvezi javne usluge, prvenstveno GP Zagreb Opskrbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close