Investicijski potencijal je tu, projekata nedostaje

Autor: Jadranka Dozan , 29. svibanj 2019. u 22:00
Potencijalno zanimljiva laka željeznica do centra grada

U 5 godina trebali bi u HR dionice uložiti 3,5 mlrd. kn samo da zadrže sadašnji udjel.

Imovina četiriju mirovinskih fondova II. stupa trenutno iznosi oko 102 milijarde kuna.

I prije probijanja te granice često se moglo čuti kako OMF-ovi postaju preveliki za domaće tržište. Iz njihova udruženja još su jednom ponovili kako neminovno moraju ići prema međunarodnoj diverzifikaciji portfelja, ali su istodobno naglasili i da svojim investicijskim potencijalom mogu biti jači zamašnjak hrvatskog gospodarstva, uključujući i infrastrukturne projekte za koje su im ulagački limiti zakonski povećani na 35% imovine.

U dionicama domaćih kompanija mirovinski fondovi danas imaju oko 10 mlrd. kuna, a da bi tu izloženost domaćim kompanijama tj. njihovim dionicama samo zadržali na sadašnjem udjelu, u idućih bi pet godina trebali uložiti još 3,5 mlrd. kuna.

U kontekstu investicijskog potencijala, u UMFO-u u ističu da je vrijednost desetak najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj u zadnjih pet godina oko 12 mlrd. kuna, što predstavlja tek 12% njihove današnje imovine.

No, očito je da potencijalno zanimljivih projekata – a među takvima je npr. laka željeznica od Zračne luke Zagreb do središta grada, zasad nema ili barem ne dovoljno.  

Komentirajte prvi

New Report

Close