Internetski promet 52% veći, ukupni prihod ipak smanjen

Autor: Lucija Špiljak , 15. ožujak 2021. u 22:00
Ulaganja u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu prošle godine su rasla 15,7%/KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Pala su i ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu za 2,9%, no istovremeno je raslo ulaganje u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu.

U četvrtom tromjesečju 2020. godine osnovne i srednje škole te institucije za visoko obrazovanje zbog pandemije su nastavile s djelomičnim izvođenjem nastave putem interneta, dok su neke tvrtke nastavile s radom od kuće.

Pokazatelj je to kako je na tržištu elektroničkih komunikacija internetski promet rastao 51,5% u odnosu na isto razdoblje lani, kako navode iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (Hakom).

Broj odlaznih minuta u pokretnoj mreži rastao je 26,3% u odnosu na kraj 2019. godine. Zbog manje putovanja roaming minute hrvatskih korisnika smanjene su za 8,6%, a trajanje poziva stranica u hrvatskim mobilnim mrežama manje je za 21%.

Iz Hakoma navode kako je ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija smanjen za 3,3% u usporedbi s 2019. godine, te da rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 3,2% i tržištu naplatne televizije od 3% nisu uspjeli nadomjestiti smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od 10,7%.

Pala su i ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu za 2,9%, no istovremeno je raslo ulaganje u elektroničku komunikacijsku infrastrukturu od 13,3%, odnosno rast u svjetlovodnu pristupnu infrastrukturu od 15,7 posto. Najviše, pak, raste broj širokopojasnih priključaka vrlo velikih brzina.

Komentirajte prvi

New Report

Close