Internetom se širi nova prevara, onaj tko nasjedne skupo će to platiti

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2021. u 13:10
Foto: Gareth Fuller/Press Association/PIXSELL

Više informacija građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a, stoji u priopćenju.

Ravnateljstvo policije upozorilo je na sumnjive poruke elektroničke pošte u kojima nepoznate osobe ucjenjuju tražeći 1500 eura u bitcoinima, što se može spriječiti ažuriranjem lozinki za pristup elektroničkoj pošti.

Policija navodi da je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 1500 eura u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

“Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti”, upozoravaju u policiji.

Pritom savjetuju korisnike interneta da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prevara te savjete kako se zaštititi građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a, stoji u priopćenju.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Dobio sam par sumnjivih poruka zadnji tjedan, koje nisam ni čitao već obrisao. Ako se pazi kako kupovati preko interenta, ne mogu ti ništa, ili skoro ništa. Za kupovinu isključivo koristim Visu Elektron na kojoj ne mogu ići u minus. Kada nešto namjeravam kupit prebacim sa svog tekućeg na žiro račun malo veći iznos od cijene i tako plaćam. Nikad na tom računu ne ostane više od 100kn. jedino toliko mi mogu ukrast, koliko ima na tom računu, ne više.

To godinama ide u valovima. Treba svaki put blokirati adresu, mali napor, mir u Inboxu.

 

Ništa novoga. Takvih poruka, najprije na engleskom, a zatim na hrvatskom, primio sam v iše stotina posljednjih 5 godina. Naprosto ih treba ignorirati.

Tko ima novaca neka plati

New Report

Close