Interesantan, poučan i zabavan serijal o mirovinskom sustavu

Autor: Ivan Tominac , 29. kolovoz 2022. u 13:20
Robert Knjaz će o mirovinama razgovarati s raznim skupinama i pojedincima/I. Galović/PIXSELL

Na YouTube kanalu AZ Mirovinskih fondova i njihovoj mrežnoj stranici u rujnu kreće novi serijal Roberta Knjaza koji istražuje mogućnosti i najbolji način štednje i brige o budućoj mirovini.

AZ mirovinski fondovi već duži niz godina kontinuirano rade na projektima koji imaju za cilj jačanje financijske pismenosti za građane RH. Rad na jačanju financijske pismenosti građana treba biti kontinuiran i dugotrajan proces, a sadržaji bi trebali biti integrirani i u redovne obrazovne programe.

Tek dugoročnim i dobro osmišljenim aktivnostima i sadržajima, možemo očekivati da će naši građani imati dovoljnu razinu znanja i poznavanja financijskih proizvoda i usluga kako bi na najbolji mogući način mogli planirati svoju financijsku budućnost.

Bolji od regije
Financijska pismenost u Hrvatskoj i dalje je goruća tema, a prema istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoji (OECD) iz 2019. vidljiv je rast u odnosu na 2015. godinu. Istraživanje provedeno 2015. godine organizirala je Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga u suradnji s Ministarstvom financija, dok je drugo istraživanje krajem 2019. proveo OECD.

Prosječna ocjena financijske pismenosti naših građana je nešto iznad 12 od mogućih 21 bodova. Točnije 12,3 bodova, što je u odnosu na 2015., kada je to bili 11,7 bodova blagi rast. Iako i dalje nije pozamašan, on ipak pokazuje da se stvari kotrljaju prema naprijed.

Referentno istraživanje provedeno je i u Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Gruziji, Moldaviji, Bugarskoj i Crnoj Gori. U usporedbi s navedenim zemljama, Hrvatska je iznad prosjeka, a sa svojih 12,3 bodova približila se i prosječnoj ocjeni financijske pismenosti zemalja G20 iz 2017. koje iznosi 12,7 bodova.

Veliku ulogu u promicanju financijske pismenosti imaju i već spomenuti AZ mirovinski fondovi, a najnoviji projekt na jedan netradicionalan način pokušava odgovoriti na pitanja koja muče mnoge građane Hrvatske.

Hrabar Kaštelan

Građani će saznati kako na najbolji mogući način utjecali na buduću mirovinu.

Najnoviji projekt na kojem rade već preko šest mjeseci je edukativni serijal s Robertom Knjazom ‘Mala škola za veće mirovine’. Radi se o serijalu od pet epizoda u kojima Robert Knjaz na svoj prepoznatljiv način, sadržaje s područja rada mirovinskih fondova, mirovinske štednje i njene potrebe i značenja oblikovao tako da to istovremeno bude informativno i zabavno.

”Serijal je napravljen tako da je obuhvatio različite generacije, njihovo viđenje buduće mirovine i pitanja i dileme s kojima se susreću vezano za život u mirovini. Robert Knjaz tako razgovara s različitim skupinama i pojedincima, od onih najmlađih koji imaju horizont od oko 40 godina do mirovine, novozaposlenih mladih ljudi, pa preko srednje generacije koja ima još nekih 15 godina do mirovine.

Također, Robert Knjaz koji je i sam u godinama u kojima je krajnji čas aktivno se pozabaviti pitanjem svoje buduće mirovine, istražuje koje su mogućnosti i najbolji način štednje i brige o svojoj budućoj mirovini.

Na kraju serijala, razgovara s umirovljenicima koji imaju jako dobre životne savjete i sretni su u svojim umirovljeničkim danima, a imaju poruke kako za Roberta tako i mladu generaciju’’, rekla je voditeljica prodaje i marketinga AZ Mirovinskih fondova Nataša Hrabar Kaštelan.

Robert Knjaz razgovarao je s građanima, a njihova i svoja osobna pitanja vezana uz mirovinski sustav u RH, Knjaz je postavio financijskim stručnjacima koji su dali svoje viđenje, preporuke i odgovorili na postavljena pitanja.

Filmovi će biti dostupni na YouTube kanalu AZ mirovinskih fondova i njihovoj mrežnoj stranici, a početkom rujna startaju i s jednomjesečnom kampanjom na digitalnim medijima, a sve kako bi s ovim filmovima došli do što šireg kruga naših građana. Cilj je, naravno, proširiti znanje i građane učiniti još educiranijima o ovim temama.

’’Vjerujemo da će serijal naići na zanimanje i da će mnogi naši građani naći odgovore na pitanja koja i njih zanimaju kako o mirovinskom sustavu tako i mogućnostima koje su im na raspolaganju kako bi na najbolji mogući način utjecali na svoju buduću mirovinu’’, dodala je Hrabar Kaštelan.

Razmišljanje o budućnosti
Svi su pozvani da pogledaju filmove i pronađu odgovore na mnoga pitanja, a iz AZ mirovinskih fondova vjeruju da će kroz sadržaje, čak i one koji do sada nisu brinuli o svojoj štednji u II stupu, potaknuti da provjere u kojem fondu II stupa štede, jesu li u pravoj kategoriji fonda i što mogu dodatno napraviti kako bi u mirovini bili zadovoljni i sretni, kao i umirovljenici koji uživaju u svojoj trećoj dobi jer su na vrijeme poduzeli sve kako bi u mirovini mogli živjeti na način kao i ranije.

’’Uz sve ovo, vjerujemo da će se gledatelji i zabaviti, jer kao što sam već rekla, Robert Knjaz je i ovoga puta našao način kako i ozbiljnije teme koje na prvi pogled nisu zanimljive, predstaviti i obraditi na interesantan, poučan i zabavan način’’, zaključila je voditeljica prodaje i marketinga iz AZ mirovinskih fondova Nataša Hrabar Kaštelan.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close