Interes je ogroman: Ova škola prva u Hrvatskoj nudi obrazovanje za jedno od najtraženijih zanimanja

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2019. u 12:56
Foto: Getty Images

Školski program za ovo zanimanje zahtijevat će u budućnosti zapošljavanje 10 inženjera, dok za jesen i prvu godinu školovanja imaju sav potreban kadar.

Za osmaše uskoro počinju upisi u srednje škole. Tehnička škola u Sisku prva u Hrvatskoj nudi upis za jedno od najtraženijih svjetskih zanimanja – tehničar za videoigre. Interes je ogroman pa škola očekuje da će dobiti najbolje učenike iz cijele Hrvatske.

Ministarstvo obrazovanja početkom svibnja dalo je pozitivno mišljenje za uvođenje eksperimentalnog programa koji počinje ujesen, s novom školskom godinom. Škola će moći upisati 24 učenika, budućih tehničara za videoigre, a interes učenika više je nego velik, rekao je za Zimo.hr ravnatelj Tehničke škole u Sisku Davor Malović.

Objašnjava kako bi učenici nakon četiri godine školovanja trebali moći samostalno napraviti videoigru te biti osposobljeni za izlazak na tržište kao samostalni poduzetnici.

Non-stop nas zovu. Interes je ogroman. Za ovu godinu imamo 24 mjesta, ali to neće biti dovoljno. S obzirom na toliki interes, očekujemo da ćemo dobiti najbolje učenike iz cijele Hrvatske. Roditelji koji zovu spremni su u Sisku unajmiti stan, samo da bi se njihovo dijete moglo školovati za ovo zanimanje. Imali smo slučaj učenika trećeg razreda srednje škole koji želi ponovo upisati prvi srednje, samo da bi se mogao školovati za tehničara za videoigre, rekao nam je ravnatelj škole.

Školski program za ovo zanimanje zahtijevat će u budućnosti zapošljavanje 10 inženjera, dok za jesen i prvu godinu školovanja imaju sav potreban kadar.

Naši će profesori do jeseni proći dodatnu edukaciju, kompletnu opremu imamo, novac je u potpunosti osiguran iz EU fondova i siguran sam da ćemo za jesen biti u potpunosti spremni, uvjeren je Malović.

Učenici će u prvom razredu imati sljedeće predmete – osnove programiranja, osnove računala, grafika u videoigrama, teorija razvoja videoigara, dok u drugome razredu prelaze na predmete kao što su operacijski sustavi, osnove elektrotehnike, uvod u računalne mreže, metode i tehnike izrade grafičkih elemenata u videoigrama, projektiranje i timska kolaboracija.

U zadnje dvije godine školovanja učit će napredne tehnike razvoja videoigara, 3D modeliranje, animiranje, projektni razvoj videoigara, zatim vizualne efekte u videoigrama i na kraju marketing i monetizaciju videoigara.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close