Interes golem, ali zbog previsoke cijene država ostala bez ponuda

Autor: Marija Brnić , 20. rujan 2021. u 14:13
Foto: PD

Vrijednost kvadrata država je procjenjivala na ukupnu površinu, ali gradnja nije moguća na više od 2/3.

Kad je u svibnju Vlada donijela odluku o raspisivanju natječaja o prodaji državnog zemljišta od 307 tisuća četvornih metara na nenaseljenom području Lukorana na južnoj strani otoka Ugljan, gotovo sigurnim se smatralo da će ona biti prodana.

I to tvrtki Sitno Holding Real Estate Ľude Černáka, poduzetnog sina nekadašnjeg ministra gospodarstva Slovačke Ľudovíta Černáka, čiji predstavnici nisu krili interes za tu lokaciju. Štoviše, na području otoka koje nije izgrađeno i još nema turističkih sadržaja Sitno Holding je već “zauzela” dvije veće parcele i lokalci taj dio otoka već nazivaju Mala Slovačka.

Prije gotovo dvije godine na javnom natječaju Slovaci su kupili 77 tisuća četvornih metara zemljišta od općine Preko, a prethodno su na dražbi koju je provodila Fina u jednom stečajnom postupku otkupili nekoliko nekretnina, među kojima su bile i dvije parcele od ukupno 40 tisuća kvadrata na Ugljanu, gdje je bivši investitor već bio započeo gradnju vila s bazenima.

Ľudo Černák

Hrvatska se uklapa u trend rasta potražnje za premium nekretninama i njezina će percepcija kao relativno jeftinog tržišta s preizgrađenim zemljištima brzo iščeznuti.

Ipak, na najnoviji javni natječaj Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine za novu ogromnu površinu nije stigla ponuda ni od Sitno Holdinga, a niti drugih investitora koji su se zanimali za nekretninu.

Što su razlozi zbog kojih se unatoč otvorenom interesu nisu javili na natječaj, službeno u Sitno Holdingu nisu željeli komentirati, no nije teško zaključiti da im je procijenjena vrijednost zemljišta koju je istaknula država previsoka.

Za parcelu je Ministarstvo tražilo gotovo 80 milijuna kuna, vodeći se sve većim interesom investitora za nekretnine na Jadranu, posebice na području koje nije previše “zauzeto” i na kojemu ima potencijala za gradnju luksuznih sadržaja. A Ugljan je upravo takva lokacija, nadomak je Zadru i prometno dobro povezana, a opet omogućuje privatnost.

80

milijuna kuna tražilo je Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine

Kvadrat zemljišta na lokaciji Mačjak-Šumljak država je procjenjivala na ukupnu površinu, ali gradnja nije moguća na više od dvije trećine, dok istovremeno investitori nemaju nikakvu infrastrukturu, što dodatno povećava potrebno ulaganje. U nekretninskoj branši kažu da bi to, još uz sve izraženiji porast troškova materijala i gradnje, dodatno posložile kalkulacije za projekte i povrat ulaganja.

Koja je prava vrijednost nekretnina iz državnog portfelja najbolje pokazuje tržište, a upravo ovaj slovački nekretninski developer već neko vrijeme jako aktivan u prezentaciji svojih projekata u Hrvatskoj i iskustva s međunarodnog tržišta, s porukom Hrvatska je trenutno najatraktivnija zemlja za razvoj nekretninsko-turističkog biznisa.

Ľudo Černák nedavno je u intervju za Poslovni dnevnik iznio svoje uvjerenje da se Hrvatska uklapa u sve snažniji trend rasta potražnje za premium nekretninama i da će njezina percepcija kao relativno jeftinog tržišta s preizgrađenim zemljištima brzo iščeznuti.

Budućnost on vidi u manje izgrađenim projektima, s više zelenih površina, što su klijenti spremni platiti. No, očito ni prevelika prazna površina državne parcele na kojoj nije predviđena gradnja nije prednost.

Ludo Černák tvrdi da će se Hrvatska razvijati neovisno o regiji središnje i istočne Europe

Kupce se bira

Projekt na zemljištu koje je Sitno Holding kupio od općine Preko za ukupno 20 milijuna kuna u pripremi je za realizaciju, ishođene su potrebne dozvole za gradnju, te se početak radova očekuje kroz nekoliko mjeseci.

Interes za luksuzne nekretnine prema zadnjim informacijama, takav je da se bira kupce, budući da je projekt zamišljen kao zatvoreni resort. Zainteresiranih kupaca ima i više od kapaciteta, i to iz puno zemalja, od Slovačke i Češke do Njemačke, Austrije, ali i Hrvatske.

Riječ je o klijenteli bolje platežne moći i raznih profesija, od menadžera do sportaša, no u pravilu su to obiteljski ljudi koje zanima prije svega mirno okruženje.

Koncept prekrasne prirode i vrijedne kulturne i povijesne baštine bit će imperativ buduće potražnje, koju Slovaci prepoznaju i na njemu temelje svoj koncept luksuznih odmarališta u Hrvatskoj, s privatnim marinama za vlasnike vila i ugostiteljskim sadržajima, zaštitarskim uslugama i slično.

Zatvoreni luksuzni resort na Ugljanu u koji ulaže kompanija Sitno Holding Real Estate poduzetnog sina nekadašnjeg ministra gospodarstva Slovačke Ludovíta Černáka

“Hrvatska će se razvijati neovisno o regiji središnje i istočne Europe. Većina tržišta u tom dijelu Europe su lokalna, ili čak regionalna, ali Hrvatska postaje globalno tržište kada su u pitanju nekretnine. Svjedočimo povećanom interesu ne samo investitora, već i investicijskih kuća.

Uzmete li u obzir faktor ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu, ovo predviđa rast cijena nekretnina u vašoj zemlji, uz činjenicu da ne postoji nijedna druga zemlja u Europi koja bi bila autentičnija od Hrvatske kada je u pitanju ljetni doživljaj”, kazao je Černák u intervjuu za Poslovni.

Njegova tvrtka osim na Ugljanu trenutačno ima i više projekata na hrvatskom Jadranu, poput marine na Hvaru, u Sućuraju, vrijednu čak pola milijarde kuna.

Ne žali se na administraciju

Zanimljivo je i da se, za razliku od opće percepcije, čelnik Sitno Holdinga ne žali na kompliciranu administraciju, koja po njemu u Hrvatskoj nije ništa drukčija nego u drugim zemljama.

Hoće li država i kada ići u novi natječaj i korigirati uvjete, u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine još ne znaju. Tek će se, kažu, provesti analiza i nove procjene, s kojima opet treba ići pred Vladu.

Država tu, međutim, ostaje između dvije vatre, jer s jedne strane vlada glad za nekretninama na kojima se mogu graditi takvi luksuzni nekretninsko-turistički projekti, a s druge je pod pritiskom uvijek prisutnih sumnji javnosti da se državnu imovinu daje u bescjenje.

Foto: PD

Komentirajte prvi

New Report

Close