Institut Ruđer Bošković strateški partner NATO-a

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2019. u 22:00
Projektni tim Instituta Ruđer Bošković

U Zagrebu razvijen detektor za otkrivanje supstanci u svjetskim lukama.

Institut Ruđer Bošković (IRB) mogao bi postati jedan od globalnih centara za razvoj i proizvodnju sofisticirane sigurnosne opreme za otkrivanje nuklearnih i ostalih opasnih supstanci.

Naime, u petak su na IRB-u predstavili prototip svojeg detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala. Ovaj silicij-karbid detektor razvijan je tijekom tri godine u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS). Kako ističu na Institutu, riječ je o jednom od najvećih projekata u sklopu ovog programa u Hrvatskoj, a osim njih, u projektu su sudjelovai i parnteri iz Slovenije, Portugala, Australije i Japana.

Detektor je predstavila voditeljica istraživanja dr. sc. Ivana Capan koja je pojasnila da je projekt vrijedan 396.500 eura, a čak 31% sredstava dobio je IRB.

"Naš je cilj bio uz pomoć teorijskih, eksperimentalnih i primijenjenih istraživanja razviti specijalizirane detektore od silicij-karbida. Izabrali smo taj materijal s obzirom na njegovu netoksičnost te fizikalna svojstva, primjerice, otpornost na utjecaje zračenja, koja su superiorna u odnosu na druge slične materijale", kazala je Capan. Istaknula je kako se za sada još ne radi o komercijalnom proizvodu nego o prvom i velikom koraku prema razvoju takvog proizvoda koji bi bio specifičan i globalno prihvaćen.

"U svijetu postoji kvalitetan detektor nuklearnih supstanci Helij-3, no problem je što su SAD poslije "11. rujna" otkupile sav plin na tržištu te se svi ostali moraju snalaziti. Zbog toga se i krenulo u razvoj alternativnog i pouzdanog detektora, a što je podržao i NATO", kazala je Capan. Koliko je ova tehnologija bitna, pokazuje i činjenica da svjetskim morima plovi oko 50 tisuća trgovačkih brodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close