Inspektori pred kamerama upali na ‘Bandićevo’ gradilište, našli zbunjenog radnika

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2012. u 11:19
Screenshot: HTV

Na mjestu kontroverznih Bandićevih fontana tražili su se dokumenti.

Siva ekonomija po nekim procjenama čini i do 30 posto hrvatskog BDP-a. Drugim rječima i do 13 milijardi kuna obrne se u sivoj zoni. U jučerašnjem nadzoru s državnom inspekcijom koja je provjeravala zapošljavaju li poslodavci radnike na crno, bila je i ekipa HTV-a.

HTV je zabilježio dolazak inspektora na mjestu kontroverznih Bandićevih fontana ispred NSB-a. Tražili su se dokumenti. "Tko sve radi na gradilištu, ostalo je u zraku', navodi se u prilogu.

Iako je bilo nekih propusta na gradilištu (recimo jedan je 'zbunjeni' radnik tvdio da je djelatnik Tehnike, koja prema drugim tvrdnjama nije ni bila izvođač radova, pa je kasnije ustanovljeno da je 'krivo rekao'), nakon završetka radova inspektori su zaključili da rada na crno nije bilo. Viša inspektorica rada Marica Dilić izjavila je kako poslodavac nije omogućio pauzu koja je po Zakonu o radu u RH 30 minuta i koja ulazi u radno vrijeme. "Na taj način poslodavac čini i drugi prekršaj kada govorimo o prekovremenom radu", objasnila je.

HTV javlja kako je inspekcijski nadzor ustanovio da postoje nedostaci u zaštiti radničkih prava – ali i ono mnogo opasnije, u zaštiti na samome radu.

Glavna državna inspektorica Božena Vrbanić ukazala je u razgovoru za Dnevnik 3 HTV-a na propuste koje hrvatski poduzetnici najčešće rade – kršenje prava radnika, kako na području zaštite radnih odnosa, tako i na području zaštite na radu. Vrbanić kaže kako je u sektoru trgovine teško ustvrditi prijestupe jer nerijetko radnici ne žele surađivati u razgovoru s inspektorima.

Državni inspektorat prošle je godine direktno uplatio 45 milijuna u državni proračun. Presuđenih kazni prema riječima Vrbanićke imaju oko 110 milijuna. Spomenula je i 80 milijuna kuna stečene imovinske koristi na temelju eksploatacije mineralnih sirovina. Video prilog možete pogledati ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close