Inspektori ‘češljaju’ sniženja, evo na što će posebno paziti

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2022. u 10:24
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sezonsko sniženje odvija se dva puta godišnje.

Ove godine prvi put se tijekom sezonskih sniženja primjenjuje novi Zakon o zaštiti potrošača koji je usvojen u svibnju. Državni inspektorat najavio je još prošlog tjedna da kreće u nadzor nepravilnosti tijekom sezonskih sniženja u dućanima, a za N1 detaljno objasnili kako će to točno izgledati.

“U okviru sezonskog sniženja, najniža cijena koju je trgovac primjenjivao tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja sezonskog sniženja i snižena cijena moraju biti istaknute jasno, vidljivo i čitljivo. U slučaju kada se cijena postupno i bez prekida smanjuje u okviru istog sezonskog sniženja, trgovac ističe najnižu cijenu koju je primjenjivao tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja sezonskog sniženja i novu sniženu cijenu”, kažu iz DIRH-a.

Sezonsko sniženje odvija se dva puta godišnje. Zimsko sezonsko sniženje počinje od 27. prosinca, a ljetno sezonsko sniženje počinje od 1. srpnja i mogu trajati najdulje 60 dana, računajući od dana početka sezonskog sniženja.

U slučaju nepridržavanja zakonskih odredbi propisane su novčane kazne za prekršaje trgovca. Pravne osobe mogu dobiti kaznu u iznosu od 10.000,00 do 200.000,00 kn, odgovorne osobe u pravnoj osobi u iznosu 10.000,00 do 15.000,00 kn, a fizičke osobe u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

Manje od 100 prekršaja tijekom zimskog sezonskog sniženja

Iz Državnog inspektorata doznajemo da je 2022. za vrijeme zimskog sezonskog sniženja obavljen ukupno 531 inspekcijski nadzor tijekom kojeg su utvrđena ukupno 94 prekršaja. Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena proizvoda tijekom posebnog oblika prodaje, nepropisno isticanje cijena proizvoda (uz cijene na sniženju nisu bile istaknute cijene u redovnoj prodaji), neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora kao i tri prekršaja nepoštene poslovne prakse koja se odnosila na zavaravanje potrošača u odnosu na isticanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close