INHERIT promiče razvoj održivog turizma

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2021. u 22:00
Projekt je predstavljen u Parku prirode Učka/S. Niketić/PIXSELL

U projektu sudjeluje 15 partnera iz 10 zemalja Sredozemlja. Cilj je očuvanje i vrednovanje prirodne baštine u obalnim i priobalnim područjima.

Europski projekt INHERIT, vrijedan 42 milijuna kuna, a čiji je cilj promicanje razvoja održivog turizma u skladu s prirodnom baštinom, predstavljen je u srijedu u centru Parka prirode Učka na Poklonu.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA-e sufinancira se 85 posto vrijednosti projekta, a udjel Ministarstva turizma i sporta iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

U projektu sudjeluje 15 partnera iz 10 zemalja Sredozemlja. Cilj je očuvanje i vrednovanje prirodne baštine u obalnim i priobalnim područjima, navela je na predstavljanju Ana Težak Damjanić iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Projekt je pokrenut u veljači 2018. godine, a dosad je u Hrvatskoj analizirano stanje te su utvrđeni kriteriji za dobijanje oznake INHERIT za 13 područja prirodne baštine, rekla je. Projekt je trebao trajati do kraja siječnja 2022. ali je produljen do kraja travnja.

Ana Vukčević, voditeljica ovog projekta u Ministarstvu turizma i sporta, istaknula je da je namjera produljiti trajanje turističke sezone i fokus usmjeriti s prekapacitiranih turističkih destinacija na druge, koje odlikuju posebne prirodne vrijednosti. Oznaku INHERIT u Hrvatskoj je ima Nacionalni park Kornati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close