Ingra u Kumrovcu namjerava razvijati ‘tržište nostalgija’

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2008. u 06:30

Za kumrovečke nekretnine HFP-u je stigla i neobvezujuća ponuda Termi Tuhelj, no odmah je eliminirana

Ingra i malo poznata zagrebačka tvrtka Oka dva su natjecatelja za kupnju nekadašnje Političke škole u Kumrovcu i zgrade Znanstveno-studijskog centra “Kumrovec”, na kojemu žele graditi dom za umirovljenike i kongresni turizam, a Ingra želi u Kumrovcu razvijati i “tržište nostalgija”.Na prvom krugu natječaja koji je raspisala Vlada Hrvatskom fondu za privatizaciju jučer su se, naime, dostavljale neobvezujuće ponude, a pravo na drugi krug i predaju obvezujućih ponuda ostvarit će oni ponuđači koji dobiju odobrenje HFP-a i Vlade.

Ispod cijene
Šansu za to dobile su Ingra i Oka, a osim njih za kumrovečke nekretnine stigla je i ponuda slovenskih Termi Tuhelj, no ona je odmah eliminirana jer je kupoprodajna cijena istaknuta u eurima i ispod je razine koja je u natječaju istaknuta kao početna cijena. Druga su dva kupca u prvom krugu ponudili upravo traženu početnu cijenu od ukupno 44,83 milijuna kuna za oba objekta. Dok će se u drugoj fazi natjecanja licitirati pravim brojkama, u ovoj, neobvezujućoj fazi trebale bi se pod “lupu” staviti koncepcije i viđenja oživljavanja nekad popularnog znanstveno-političkog centra. Budući da je u natječaju bilo navedeno da će se razmatrati samo ponude koje uključuju turističku, obrazovnu, znanstvenu, zdravstvenu djelatnost te njegu osoba u trećoj dobi, oba su natjecatelja u koncepcije uključili navedene sadržaje. Ingra tako u svojim promišljanjima revitalizacije navedenih objekata polazi od kombiniranja prošlosti i modernoga, ne bježeći od činjenice da je za bivšu političku elitu Kumrovec bio mjesto od posebnog značenja. No, njihov koncept tržišta nostalgija, kako je pojasnio predstavnik na otvaranju ponuda, ne oslanja se samo na činjenicu da je u Kumrovcu za socijalizma bilo središte za edukaciju tadašnjih političkih kadrova, nego poveznicu nalazi i s drugim važnim osobama iz tog kraja, odnosno Stepinčevim stazama i blizinom rodne kuće i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Oka, inače specijalizirana za prevoditeljske i poslovne usluge, od organiziranja seminara i kongresa, team buildinga i savjetovanja, do čak brige za nekretnine u odsutnosti vlasnika, u Političkoj školi namjerava otvoriti umirovljenički dom, dok bi znanstveno-studijski centar preuredili u hotel sa 4 zvjezdice, u kojemu bi se specijalizirali za kongresni turizam te bi nudili zdravstvene i rekreativne sadržaje. Ukupna ulaganja u ovom krugu procijenili su na 123 milijuna kuna, a time bi se osiguralo posao za 133 radnika u oba objekta.

Prati ih KABA
Ingra je pak u iznos ulaganja planiranih od 20,5 do 23,2 milijuna eura uključila i cijenu za kupnju nekretnina od 44,83 milijuna kuna, što znači da su otprilike na istoj ili i nižoj razini nego što nudi Oka. U Ingrinu prijedlogu navodi se da bi u domu umirovljenika bilo zaposleno 53 djelatnika, a u kongresnom centru od 32 do 47 radnika. Nijedan od natjecatelja nije se odlučio za opciju najma, koji je po natječaju predviđao mjesečne najamnine od 320,5 tisuća kuna i zakup na maksimalnih 25 godina. Tvrtku Oka u ponudi bi pratila Karlovačka banka, a u slučaju da im se država odluči prodavati samo jedan objekt, nude 30 posto nižu cijenu od početnih 44,83 milijuna kuna. Idući korak u ovom procesu povući će Vlada, koja će na temelju analiza neobvezujućih ponuda uputiti pozive za podnošenje obvezujućih ponuda. Za kupnju kumrovečkih objekata koji su prilično zapušteni i oko kojih, zanimljivo, nije bilo vlasničkih pripetavanja tijekom pretvorbe, kriteriji kojim će se država voditi osim cijene bit će i buduća namjena te program zapošljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close