Inflacija učinila svoje, plaća pri odabiru posla najvažnija

Autor: Poslovni.hr , 28. studeni 2022. u 21:59
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Iako inflacija dostiže rekorde, plaće je ne prate.

Istraživanje portala MojPosao, provedeno u suradnji s portalima iz zemalja regije na 5700 ispitanika (2000 iz Hrvatske – 67% zaposlenih, 30% nezaposlenih, te 3% njih koji se još školuju), pokazalo je da je u 2022. godini najvažniji faktor pri odabiru posla bila visina plaće (68% ispitanika) ispred do prošle godine najvažnijih dobrih međuljudskih odnosa (63%). I to potvrđuje da je inflacija učinila svoje. U odnosu na 2021. fokus se više stavlja i na radno vrijeme (39%), a manje na mogućnost učenja i napredovanja (31%), dok je imidž tvrtke kao i lani najmanje važan pri odabiru posla. Inače, visina plaće na prvom je mjestu stanovnicima svih zemalja osim Slovenije, gdje su opet prevagnuli odnosi.

Kao najvažnijim za dobivanje posla, 29% hrvatskih ispitanika prioritet je dalo znanjima i vještinama te motivaciji (23%). Samo 6% ih smatra da je za dobivanje posla najvažna sreća, a 5% navelo je stranačku pripadnost. Kad je riječ o priželjkivanoj plaći, ispitanici iz Hrvatske u prosjeku očekuju 1197 eura, što je 17% ili 197 eura više nego lani. To odgovara i porastu cijena u tom razdoblju. Ispitanici u Sloveniji imaju najviša očekivanja, više od 1643 eura u prosjeku, dok zaposleni u Makedoniji imaju najniža očekivanja od visine plaće (769 eura), ali i najveća po pitanju rasta u odnosu na prošlu godinu.

Iako inflacija dostiže rekorde, plaće je ne prate. Svaki peti ispitanik dobio je povišicu, dok ih je još 8% dobilo korekciju uvjetovanu inflacijom. Više od polovice ispitanika (57%) ove godine niti je dobilo povišicu niti je očekuje. U posljednjih godinu i pol dana posao je promijenilo 45% ispitanika iz Hrvatske, osjetno više nego lani (38%).

Komentirajte prvi

New Report

Close