Inflacija u travnju 3,7 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. svibanj 2024. u 19:00
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

 Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u travnju 3,7 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u travnju stopa inflacije iznosila 3,7 posto u odnosu na travanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest ožujak 2024. godine, inflacija porasla za 0,7 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene krajem travnja.

Tako, nakon što je inflacija tri mjeseca zaredom na godišnjoj razini iznosila 4,1 posto, travanjski rast potrošačkih cijena od 3,7 posto je najniži od rujna 2021. godine, kada je iznosio 3,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koja je pala za 0,6 posto.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 10,4 posto. Slijede kategorije zdravlja i alkoholnih pića i duhana s rastom za po 5,9 posto, prijevoz s 5,6 posto, obrazovanje 5,4 posto, razna dobra i usluge s pet posto, rekreacija i kultura s 4,5 posto te hrana i bezalkoholna pića s 4,2 posto.

Nadalje, cijene u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva su skočile za 3,1 posto, komunikacija za 2,7 posto, a odjeće i obuće 0,9 posto,

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti usluga porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 6,3 posto. Cijene hrane, pića i duhana porasle su za 4,5 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za dva posto, a energije za 1,1 posto, priopćili su iz DZS-a.

Cijene odjeće i obuće porasle za 5,6 posto na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, 5,6 posto. Cijene u restoranima i hotelima su u prosjeku bile veće za 1,8 posto, hrane i bezalkoholnih pića i prijevoza za po 0,7 posto itd.

S druge strane, cijene u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva su na mjesečnoj razini bile manje za 0,8 posto, a pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 0,2 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 1,2 posto, a za po 0,7 posto kod usluga te hrane, pića i duhana. U komponenti energije pad cijena je iznosio 0,4 posto, podaci su DZS-a.

HIPC – inflacija na godišnjoj razini 4,7 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjerenoj harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u travnju su u odnosu na ožujak 2024. u prosjeku bile više za jedan posto, dok su u odnosu na travanj 2023. godine porasle za 4,7 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close