Inflacija na najnižoj stopi od listopada 2021. godine, ali hrana je i dalje skuplja 6,5 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2024. u 13:38
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u siječnju stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest prosinac 2023. godine, inflacija pala za 0,4 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena, objavljene početkom veljače.

Rast potrošačkih cijena je tako nastavio usporavanje na godišnjoj razini, pri čemu je stopa inflacije od 4,1 posto najniža od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini su porasle sve kategorije osim stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, deset posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića sa 6,5 posto, zdravlje s 5,5 posto, obrazovanje s 5,4 posto, razna dobra i usluge s 4,6 posto, rekreacija i kultura s 3,9 posto, dok su kategorije alkoholnih pića i duhana te odjeće i obuće porasle za po 3,8 posto.

Cijene u kategoriji prijevoza su skočile za 3,7 posto, u komunikacijama za tri posto, a u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 2,5 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 6,1 posto. Cijene usluga porasle su za 5,9 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 2,9 posto, dok su cijene energije pale za 0,4 posto, priopćili su iz DZS-a.

Cijene odjeće i obuće pale za 13,1 posto na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene u kategoriji zdravlja, za 2,1 posto, te hrane i bezalkoholnih pića, za 1,3 posto. Cijene u komunikacijama su u prosjeku bile veće za 0,8 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 0,7 posto itd.

S druge strane, najviše su pale cijene odjeće i obuće, za 13,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je kod hrane, pića i duhana, za 1,1 posto, te usluga, za 0,7 posto, te dok je pad cijena zabilježen u komponentama industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije, za 3,2 posto, te energije, za 0,5 posto, podaci su DZS-a.

HIPC – inflacija na godišnjoj razini 4,8 posto

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Po tim podacima, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u siječnju su u odnosu na prosinac 2023. u prosjeku bile niže za 0,3 posto, dok su u odnosu na siječanj 2023. godine porasle za 4,8 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close