Inflacija bi mogla pokvariti prvi dojam, ali ulazak u euro donosi nam više koristi nego štete

Autor: Ana Blašković, Suzana Varošanec , 08. studeni 2022. u 10:49
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Pozdravnim govorima glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića i direktora Hrvatske udruge banaka Zdenka Adrovića započela je s radom Konferencija „Zagreb – bankarsko i financijsko središte“ koja se danas održava u Zagrebu.   

“Zagreb – bankarsko i financijsko središte je konferencija koju ove godine radimo šesti put za redom, a kad smo prvi put se bavili ulaskom  u eurozonu nismo znali što nas čeka. Naime, Hrvatska ulazi u eurozonu u nikada izazovnijim vremenima, u okolnostima invazije u Ukrajini, inflacije koja nagriza plaće i ugrožava kupovnu moć potrošača, rasta kamatnih stopa…Stoga je jasno da će naš finacijski  sektor morati odgovoriti na niz izazova, a danas tražimo odgovore. Financijski sektor je bio i ostalo najstabilniji i vjerujemo će takav i ostati”, rekao je Nišević.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je da ulazak u euro predstavlja više od puke zamjene valuta, ušteda i nestanka tečajnog rizika već donosi promjene u ekonomskoj politici.

“HUB želi potaknuti javnu raspravu o dugoročnim benefitima uvođenja eura. Manevarski prostor monetarne i fiskalne politike proširit će se nakon ulaska Hrvatske u europodručje. Protucikličke ekonomske politike u fazama usporavanja i recesija djelovat će snažnije nego dosad. Međutim, povećat će se opasnosti akumulacije makroekonomskih neravnoteža u fazama ekonomske ekspanzije”, poručio je Adrović. Dodaje da će se monetarna politika prilagođavati prosjeku eurozone što za Hrvatsku izgledno neće biti dovoljno restriktivno u razdobljima uzleta što otvara mogućnost da neadekvatni odgovor fiskalne politike prebaci teret na makrobonitetne mjere.

“Priključenje eurozone je pozitivan događaj koji sam po sebi neće riješiti ništa, ali otvara nove prilike. Moguće je da u početku mnogi to neće doživjeti zbog inflacije, ali ona će proći i za nekoliko godina vidjet ćemo da imamo više koristi nego štete, kao naši susjedi Slovenci koji su odavno prigrlili zajedničku valutu”, zaključio je Adrović.

Damir Vukotić, partner u Odjelu za upravljanje rizicima, Deloitte

Komentirajte prvi

Organizator
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Analitički partner

New Report

Close