Industrija sporta u BDP-u EU sudjeluje s dva, a u RH sa 1,4 posto

Autor: Saša Paparella , 15. ožujak 2020. u 22:00
Infrastruktura je kod nas najveća kočnica razvoju sportskoga turizma/MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Sportski turizam može pridonijeti povećanju turističkih prihoda i produljenju sezone, no potrebno je povećati ulaganja u sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj.

Sportski turizam može pridonijeti povećanju turističkih prihoda i produljenju sezone, no potrebno je povećati ulaganja u sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj, istaknuto je u petak na okruglom stolu o toj temi, koji je održan u sklopu Rasprava o turizmu, a u organizaciji Institut za turizam.

O sportskom turizmu govorili su znanstvena savjetnica tog Instituta Sanda Čorak, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, predsjednik Uprave Maistra Tomislav Popović te Goran Šprem iz agencije Uniline.

Sudionici su se složili da je u Hrvatskoj potrebno više poticati povezivanje sporta i turizma zbog obostrane koristi, kao i za lokalno stanovništvo kroz povećanje zaposlenosti, sudjelovanje u sportskim aktivnostima i razvoju sportske infrastrukture za rekreativno bavljenje sportom.

Na skupu su izneseni i podaci da industrija sporta pridonosi dva posto BDP-u EU-a, odnosno oko 300 milijardi eura, dok procjene za Hrvatsku govore da je taj udjel u BDP-u 1,4 posto, za što je rečeno da je i znatno više od nekih tradicionalnih industrija.

Kao četiri ključna područja u kojima se može napraviti pomak u kontekstu sportskog turizma navedeni su rekreacija, pripreme sportaša, organizacija velikih sportskih događaja kao i promidžba od strane uspješnih sportaša. Sudionici su istaknuli da je sportska infrastruktura najveća kočnica razvoju tog oblika turizma u Hrvatskoj.sp

Komentirajte prvi

New Report

Close