Industrija opet upozorava: Namirnice poskupljuju uvede li se otkup ambalaže

Autor: Darko Bičak , 26. ožujak 2019. u 07:51
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim vraćanja naknade za mlijeko i mliječne proizvode, uvodi se i za ambalažu obujma do 0,20 l.

Kao što je krajem 2018. bilo i najavljeno, na proljeće ove godine je u javnu raspravu pušten nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Povećati stopu recikliranja

Naime, radi se o intenciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da obvezom plaćanja ambalažne naknade obuhvate i mlijeko te mliječne proizvode kao i ambalažu zapremine do 0,20 litara, a koja je do sada bila oslobođena plaćanja naknade. Kako ističu iz Ministarstva, vraćanjem ove ambalaže u sustav povratne naknade će se značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže uz istovremeno smanjenje odlaganja kao i sprječavanje njezina odbacivanja u okoliš.

“U 2014. dok je ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda bila uključena u sustav povratne naknade, od ukupnog broja sakupljenih jedinica oko 16% je činila mliječna ambalaža. S obzirom na to da se povratna naknada pokazala kao najbolja stimulativna mjera koja građane potiče na odvajanje otpadne ambalaže, procjenjuje se da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav povratne naknade ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, tj. oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje”, kažu u Ministarstvu. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu da podržavaju napore Vlade kako bi se postigli pozitivni efekti u uštedama u poslovanju i postizanju održivosti gospodarstva.

“Što se tiče najava o vraćanju ambalaže od mliječnih proizvoda te uključivanja u sustav otkupa ambalaže manjeg volumena, smatramo da će doći do dodatnih problema u funkcioniranju sustava te da isti mogu dovesti do dodatnog zagađenja okoliša jer se za eventualnu pripremu ambalaže za mlijeko i mliječne proizvode kod pranja radi sadržaja mliječne masti troši puno vode i deterdženata što ima negativnog utjecaja na očuvanje okoliša i vodnih resursa.

EU iskustva

Iz tog razloga je ovakva ambalaža, koja sadži masnoće i ulja, isključena iz sustava depozita u gotovo svim zemljama Europske unije”, kažu u HUP-u. Napominju još kako bi ponovnim uvođenjem sustava depozita za navedenu ambalažu zbog povećanja naknada rasle i cijene samih proizvoda što bi imalo negativan utjecaj na potrošače. Poslodavci u konačnici očekuju da im se da prijelazno razdoblje za svaku promjenu sustava gospodarenja ambalažom kako bi se mogli prilagoditi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poskupjelo bi kako god da okreneš

New Report

Close