Industrija koja je promijenila grad: ‘S kampusom će sve to otići na još višu razinu, dobit ćemo educiranu radnu snagu’

Autor: Danijel Prerad/VL , 18. siječanj 2024. u 07:16
Foto: NIKOLA čUTUK/PIXSELL

U Novskoj predstavljen projekt budućeg Centra gaming industrije koji će imati više od 34.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Fakultet sa sportskom dvoranom, bazenom i vanjskim sportskim terenima, studentski dom sa 201 ležajem, poduzetnički akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara sa oko 2500 sjedala te mnogi drugi prateći sadržaji čine budući Centar gaming industrije u Novskoj koji će se prostirati na oko 9 hektara zemljišta i imati više od 34.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Završna je to faza projekta kojeg su prije pet godine počeli realizirati Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija, a budući Centar bit će prvi projekt financiran u Hrvatskoj iz Fonda pravedne tranzicije Europske unije odakle se očekuje 50 milijuna eura.

Građevinske dozvole za objekte su ishodovane, novac je predviđen, uskoro se očekuje natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za njegovu dodjelu te bi nakon toga trebao biti raspisan natječaj za izgradnju Centra gaming industrije u Poduzetničkoj zoni Novska. Radovi definitvno, rekli su na predstavljanju projekta, počinju ove godine.

Konačna realizacija sadržaja

Fakultet na 12.000 kvadrata, studentski dom na 5000 kvadrata, akcelerator s više od 200 radnih jedinica za daljnji razvoj startupova te dvorana za testiranje video igara i e-sport natjecanja.

Zaustavljeno iseljavanje
Ostvarenje je to vizije po kojoj Novska i Sisačko-moslavačka županija postaju središte gaming industrije Hrvatske i ovog dijela regije.

“Od 2016. radimo na ostvarenju te vizije. Kroz protekle korake uvođenja engleskog jezika u vrtiće, edukcija programiranja u osnovnim školama, uvođenja smjera tehničara za razvoj video igara u srednje škole u Sisku i Novskoj te uređenje dvije zgrade poduzetničkog inkubatora PISMO ovdje u Novskoj, došli smo do toga da sada u Novskoj imamo 80 startup tvrtki od kojih neki zapošljavaju i desetak ljudi. I sada slijedi konačna završnica.

Fakultet na 12.000 kvadrata, studentski dom na 5000 kvadrata, akcelerator s više od 200 radnih jedinica za daljnji razvoj start upova te dvorana za testiranje video igara i e-sport natjecanja” rekla je Andreja Šeperac, ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, provoditelja cijelog projekta koji je 2023. dobio nagradu Emerging Europe Awards.

Na predstavljanje projekta došli su Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike/N. Ćutuk/PIXSELL

Nagrada se dodjeljuje regionalnim postignućima u održivosti, inovacijama i poduzetništvu od strane Emerging Europe programa. Od same uspostave Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj sa svojom tvrtkom Aniq djeluje poduzetnik Dominik Cvetkovski. Stigao je u PISMO kao predavač iz Zagreba, u Novskoj otvorio tvrtku za razvoj video igara i sada ima deset zaposlenih te je u top 20 takvih tvrtki u Hrvatskoj.

“U Novskoj vam je specifično što se sve sada kreće oko video igara. Izađete van iz ureda u kafić i sretnete ljude vezane uz tu industriju. Brzo se razmjenjuju kontakti, ideje, lako se nađu kadrovi. Kampus koji će se graditi to će samo dodatno podići na višu razinu.

Uspjeh tvrtke Dominika Cvetkovskog

Sa svojom tvrtkom Aniq stigao je u PISMO kao predavač iz Zagreba. U Novskoj je otvorio tvrtku za razvoj video igara i sada ima deset zaposlenih te je u top 20 takvih tvrtki u Hrvatskoj.

Dobit ćemo educiranu radnu snagu, a sva neka stručna događanja, sajmovi i drugo se više možda neće ni događati u Zagrebu ili drugdje, nego ovdje u Novskoj koja će imati specifičnu infrastrukturu za to. Tako da će to usitinu olakšati poslovanje i biti još jedan razlog više da se tvrtke za gaming lociraju upravo ovdje”, kazuje nam Cvetkovski.

U Novskoj ističu da se utjecaj gaminga na grad već jako vidi. “Gaming je već utjecao na Novsku koja je do gaminga bila tek usputna stanica za Slavoniju, a danas je šire prepoznata kao lokacija za gaming. To je najbrže rastuća industrija i znali smo da je velika potreba za takvom infrastrukturom. I zato smo krenuli i radimo na tome. Edukacije su u Novskoj prošli više od 300 ljudi iz cijele Hrvatske, mnogi su otvorili svoje tvrtke i ostali u Novskoj, neki se doselili, žive i rade ovdje.

80

startup tvrtki već djeluje u Novskoj, dobar dio ih ima desetak zaposlenih

Izgubili velika postrojenja
Trend iseljavanja mladih je zaustavljen i preokrenut te je gaming već promijenio sliku Novske. Fakultet i ostalo će taj utjecaj snažno pojačati”,uvjerena je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš. Projekt je kao dožupan i gradonačelnik Novske uvelike podržavao sadašnji ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

“Kad vidite koliko se u pet godina nakupilo emocija, svaka kuna uložena od Vlade nije uzalud potrošena. Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je riječ o kreativnoj industriji. Napuštena derutna zgrada Pisma 1, danas je Poduzetnički inkubator SMŽ. Okupljaju se mladi informatičari, dizajneri, tehničari iz cijele Hrvatske. Započeli su nešto, što će, nadam se, eksplodirati u pozitivnom smjeru. Ovdje se educiraju i oni koji će raditi u dizajniranju, te čitavom nizu drugih poslova.”, rekao je ministar Piletić.

“Čestitao bih Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji na hrabrosti jer ste jedan šut na koš iz velike daljine pretvorili u pogodak. Ovo je bila vizija i sada je centar gaming industrije Hrvatske, a možda uskoro i Europe. To je odlično za Hrvatsku jer nam trebaju takvi projekti u vremenu kad je digitalizacija sve veća. Ovo je savršen projekt za Fond pravedne tranzicije koji je namijenjen područjima s dubokim socijalno ekonomskim i okolišnim problemima kakva je bila ova županija.

Tako da smo projekt uglavili u taj Fond kako bi stvorio novu razvojnu snagu ove županije koja je izgubila puno velikih industrijskih postrojenja.

U Ministarstvu ćemo sve učiniti da projekt krene i da snovi postanu stavrnost”, dodao je na predstavljanju projekta u Novskoj Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Inkubator s dvoranom za testiranje videoigara sa oko 2500 sjedala bit će samo jedan od sadržaja Kampusa/N. Ćutuk/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close