Indijci ‘snimaju’ Varaždin za moguće kulise svojih filmova

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. prosinac 2021. u 07:02
Lana Velimirović Vukalović/Ivica Jeremić/Maxmedia; PD

Filmski ured Varaždin uspostavio kontakt s velikom producentskom kućom iz Mumbaija.

Grad koji ima Trash Film Festival i Vafi – međunarodni festival animiranih filmova djece i mladih, zasigurno je prijateljski prema ‘sedmoj umjetnosti’, a s osnivanjem Filmskog ureda Varaždin i praktično mu je cilj promovirati grad kao film friendly.

Uz to, grad cilja postati poželjna lokacija za snimanje filmova, serija, reklama, videospotova i drugih produkcija. Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koje je s podrškom Grada osnovalo Ured još 2017., kao jedan od pet formalno takvih u Hrvatskoj, nedavno je uime Ureda na međunarodnom događanju Focus 2021 u Londonu imala online sastanak s indijskom tvrtkom Europa Media&Entertainment, koja predstavlja filmske lokacije u Mumbaiju (Bombay). Kako je ispalo?

“Indijski producenti iskazuju velik interes za snimanje u Hrvatskoj. Kroz razmjenu mailova ćemo još detaljnije predstaviti Varaždin i okolicu kao potencijalne filmske kulise”, ističe Velimirović Vukalović. Uskoro, u veljači 2022., stiže jedan producent iz Mumbaija.

“Ono što očekujem od tog posjeta je promocija grada Varaždina i cijele županije ne samo u smislu potencijalnih lokacija za snimanja, već i u turističkom. Razgovarali smo o mogućnosti dovođenja instagramera iz Indije koji bi na svojim profilima popratili našu regiju.

Želimo u POU pokrenuti niz aktivnosti vezanih uz kreativne industrije pa sam predložila gostu iz Indije da održi predavanja u Varaždinu na temu Bollywooda i da prikažemo njegova dva igrana filma u gradskom kinu Gaj”, otkriva ravnateljica. Uz napomenu da svakog proektu koji provodi pristupa realno, pa i od ovog posjeta ipak ne očekuje puno, već povezivanje, poticanje interesa za lokaciju i širenje kontakata.

Varaždinski filmski ured, ima, inače, dvostruku ulogu, prva je da bude kontakt-točka za sve snimateljske ekipe u gradu, uz Turističku zajednicu i Grad, a druga da ekipama pomaže naći odgovarajuće lokacije za snimanje, povezati ih s vlasnicima lokacija… Ured može ‘režirati’ i gospodarske prilike, posebno za lokalne male i srednje poduzetnike.

“U slučaju većih produkcijskih projekata mogu biti uključeni pružanjem svojih usluga, npr. kroz smještaj snimateljskih ekipa, ugostiteljstvo, usluge frizera, vizažista, make-up artista…”, kaže Velimirović Vukalović. Trenutačno Ured podržava jednu domaću produkcijsku kuću u traženju mjesta za film sa scenama iz polovice 19.stoljeća.

“Cilj je privući filmaše iz Hrvatske, regije i ostatka svijeta. A u tom smislu izvidjet ćemo mogućnosti osmišljavanja modela poticaja za produkcijske kuće uz potpore koje pruža Hrvatski audiovizualni centar.

Želja nam je stoga u budućnosti povezati Filmski ured Varaždin s Centrom kreativnih industrija koji planiramo razviti u suradnji s Gradom Varaždinom. U planu je mapiranje kreativnih industrija na području cijele županije i već smo započeli s formiranjem radne skupine. Vidjet ćemo koliko možemo uključiti djelatnosti koje su povezane s filmskom industrijom u ovu domenu. No, holistički pristup zasigurno bi imao smisla. Ključno je da u 2022. realiziramo godišnji plan – izrada pravilnika o radu Ureda, dorada web stranice podacima o uslugama u gradu, dodatno umrežavanje s važnim dionicima iz filmske industrije u zemlji i inozemstvu”, zaključuje ravnateljica POU Varaždin, koje vodi Filmski ured Varaždin.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close