Ina treća po prihodu među kompanijama u jugoistočnoj Europi

Autor: Darko Bičak , 21. listopad 2013. u 22:00
Ina je najbolje plasirana tvrtka iz regije u Top 100 kompanija jugoistočne Europe/Boris Sčitar/Večernji list

Od 10 najvećih banaka tri su iz Hrvatske i jedna iz Slovenije. Zagrebačka banka je na drugom mjestu, a Privredna banka Zagreb na petom.

Dvije naftne industrije, hrvatska Ina i srpski NIS jedine su dvije tvrtke s prostora bivše Jugoslavije koje su se našle među 10 najvećih kompanija po prihodu u jugoistočnoj Europi, prema analizi agencije za poslovna istraživanja SeeNews.

Najveća tvrtka u jugoistočnoj Europi je rumunjski OMV Petrom s 4,73 milijarde eura prihoda, a slijedi bugarska rafinerija Lukoil Neftochim Burgas s 4,2 milijarde. Na trećem mjestu je Ina s 3,6 milijardi, a NIS drži 9. mjesto s prihodom od 2,2 milijarde eura. Od zemalja Zapadnog Balkana, najviše tvrtki u Top 100 SeeNewsa ima Slovenija, njih 13. Slijedi Hrvatska s 11 tvrtki, Srbija s devet, dok Bosna i Hercegovina ima dvije tvrtke. Optima grupa i Elektroprivreda BiH su jedine kompanije iz BiH koje su se našle na ovoj ljestvici. Optima se ovdje našla prvi puta, a rangirana je na 54. mjestu sa 665,1 milijun eura prihoda, a što je rast od 84,5 posto u odnosu na godinu prije. Elektroprivreda BiH je na 86. mjestu s 473,6 milijuna eura prihoda u 2012. godini, što je pad od 3,21 posto u odnosu na 2011. godinu.

U kategoriji banaka, među 10 najvećih su tri iz Hrvatske i jedna iz Slovenije. Hrvatsku predstavljaju Zagrebačka banka na 2. mjestu ukupne ljestvice Top 100 s aktivom od 13,8 milijardi eura, Privredna banka Zagreb je na 5. mjestu s aktivom od 9,06 milijardi eura, a slijedi Erste&Steiermarkische Bank s 7,75 milijardi eura ukupne aktive. Najveća banka na listi je Banca Comerciale Romana s aktivom u 2012. godini od 15,9 milijardi eura. Na ljestvici Top 100 banka, po kriteriju aktive, nalazi se ukupno 17 financijskih institucija iz Slovenije, njih 16 iz Srbije, 10 iz Hrvatske, devet iz Bosne i Hercegovine, četiri iz Makedonije te dvije iz Crne Gore. Iako je na listi veći broj srpskih nego hrvatskih banaka, to zapravo ne govori o snazi financijskog tržište jer su banke iz Srbije uglavnom iz donjeg dijela ljestvice, a najbolje plasirana je Banca Intesa na 17. mjestu. Na listu TOP 100  banaka se plasiralo i devet banaka iz Bosne i Hercegovine. T

ako je najbolje rangiran kreditor UniCredit banka Mostar na poziciji 33, Raiffeisen Bank Sarajevo slijedi na mjestu 36. i na kraju treća među najbolje rangiranim bankama je Hypo Alpe-Adria Bank Mostar na 72. mjestu.Po pitanju osiguravajućih kuća, ljestvicu Top 100 tvrtki iz jugoistočne Europe predvode slovenski Triglav s 647,6 milijuna ukupno naplaćene premije u 2012. godini te hrvatsko Croatia osiguranje s 351,9 milijuna eura naplaćene premije.

Zanimljivo je da Slovenci drži apsolutni primat po pitanju osiguranja u regiji jer od pet najvećih osiguravateljskih tvrtki u jugoistočnoj Europi, njih čak četiri dolaze iz Slovenije. Dobro su pozicionirana i hrvatska osiguranja te se osim Croatia Osiguranja na 2. mjestu, tu nalaze i Allianz na 11.  i Euroherc na 13. mjestu. Ukupno je na listi 16 osiguravatelja iz Hrvatske, od ukupno 28 koliko ih djeluje na našem tržištu. Slovenija je zastupljena s 11 osiguravajućih kuća, a  Srbiju te BiH  predstavlja po 10 tvrtki iz tog sektora. Poslovni dnevnik će u studenom objaviti ukupnu listu Top SeeNews 100 u svim kategorijama s pratećim analizama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close