Ina potvrdila otkriće plina u Podravini

Autor: Marija Brnić , 21. srpanj 2019. u 21:59
Izmjerena količina plina od 53000 m3 na dan

Konačno prvi rezultati sa bušotine Severovci-1 u prostoru DRAVA-02.

Kako je prije dva tjedna najavljeno iz Agencije za ugljikovodika, stigla je potvrda o prvim nalazištima u istražnim bušotinama na području Panonskog bazena za koje su koncesijski ugovori sklopljeni prije tri godine.

Ina je izvijestila o komercijalnom otkriću ležišta plina na bušotini Severovci-1 u istražnom prostoru DRAVA-02. Priopćili su da je ispitivanjem u dva plinom zasićena intervala izmjerena količina plina od ukupno 53 000 m? na dan.

Na bušenju i izradi kanala bušotine Ina je radila četiri mjeseca, a postignuta je konačna dubina bušotine od 3410 m. Ina planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina u narednim godinama priveli proizvodnji, što će, kažu, ovisiti i brzini dobivanja potrebnih dozvola.

Istovremeno će nastaviti istražnim radovima na DRAVA-02 u koje je dosad uloženo oko 100 mil. kuna.  "Hrvatska je naše najvažnije područje u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnja nafte i plina te nam je cilj staviti u proizvodnju sve postojeće potencijale u zemlji.

Zainteresirani smo za daljnja ulaganja u istražne aktivnosti koje mogu dovesti do otkrića i proizvodnje, a to se odnosi i na manja ležišta ugljikovodika", izjavio je Tvrtko Perković, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje u INA-i.

Razdoblje istraživanja inače traje 5 godina te ako se pronađe komercijalno otkriće počinje razdoblje eksploatacije od 25 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close