Ina nagradila 15 ekoloških projekata sa 60 tisuća eura

Autor: Domagoj Puljizović , 23. svibanj 2024. u 07:00
Laureati natječaja žiri su osvojili idejama proširenja zelenih površina, održivosti, revitalizacije kopnenih i vodenih površina, očuvanja bioraznolikosti, borbe protiv klimatskih promjena te edukacije/N. Žganec/PIXSELL

Na jedanaesti natječaj naftne kompanije pristiglo je 158 ideja.

Na 11. po redu natječaj Ininog Zelenog pojasa za sufinanciranje ekoloških projekata pristiglo je 158 ideja, a 15 najboljih projekata prema sudu šesteročlanog stručnog žirija u srijedu je na svečanoj ceremoniji u Zagrebu nagrađeno sa 60 tisuća eura.

Na popisu dobitnika našli su se Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, Planinarsko društvo Paklenica, Udruga za zaštitu životinja, prirode i društva Sretno dvorište, Osnovna škola Žakanje, Srednja škola Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb, HGSS Stanica Gospić, LAG Međimurski doli i bregi, Udruga Depaul Hrvatska, Srednja škola Ilok, Udruga Zeleni plan, Osnovna škola Matije Petra Katančića iz Valpova, Dobrovoljno vatrogasno društvo Grabarje, dječji vrtići Sabunić iz Privlake, Tratinčica iz Brinja te Regoč iz Babine Grede. Dio projekata bit će realiziran uz pomoć Ininog Kluba volontera.

Jasni kriteriji
“Zahvaljujući prijašnjim i ovogodišnjim projektima uspjeli smo Inin Zeleni pojas etablirati kao pravi zeleni pokret. Svaku ideju koji nam pristigne promatramo kao sjemenku koju sadimo za bolju budućnost. Drago nam je što ćemo zajedno s nagrađenima sudjelovati u ozelenjivanju gradskih površina, čišćenju našeg podmorja i rijeka, a sve kako bismo pozitivno utjecali na okoliš”, kazao je Krešimir Katić, direktor Marketinških komunikacija Ine.

Nagrađeni projekti odabrani na temelju jasno definiranih kriterija koji uključuju proširenje zelenih površina, održivost, revitalizaciju kopnenih i vodenih površina, očuvanje bioraznolikosti, borbu protiv klimatskih promjena te edukaciju. Usto, projekti triju dječjih vrtića predstavljeni su na Ininom YouTube kanalu gdje je kriterij bio najveći broj pregleda.

Zeleni prsti Iloka
Cassy Prskalo, profesorica engleskog jezika iz Srednje škole Ilok, rekla nam je više o projektu Zeleni prsti Iloka, nagrađen s nešto manje od 5000 eura. “Planiramo urediti i obnoviti vrt koji se nalazi iza naše škole, a koji je lani uništen u oluji.

U njemu ćemo posaditi začinsko bilje, kolegica će izraditi kućice za kukce, a kolega iz informatike aplikaciju koja će sve to pratiti. U sve ćemo uključiti i učenike s obzirom na to da obrazujemo agrotehničare, agroturističke tehničare kao i tehničare za računalstvo. Sljedeći tjedan već počinjemo s uređenjem vrta”, izjavila je.

Kristijan Brkić, ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, ponosan je da su putem natječaja za revitalizaciju staništa tise uspjeli osigurati 6000 eura. “To nam je važno jer je to drvo kulturološki i šumarski značajno za područje Parka. Sredstvima ćemo uspjeti nabaviti i posaditi do kraja godine 60-ak sadnica jer s vlastitim sredstvima to ne bismo uspjeli”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close