INA i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištima nafte i plina 

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2024. u 16:02
Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa, Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, Josip Bubnić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina

INA i Vermilion Zagreb Exploration potpisali su sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA-07). Vermilion će zadržati 60 posto udjela i poziciju operatera, dok će INA imati 40 posto.

Potpisivanjem partnerskog ugovora INA i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištima nafte i plina u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07. Akvizicija novih geofizičkih podataka i geološke interpretacije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine.

Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovorenim uvjetima. Blizina infrastrukture može osigurati potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola.

„Potpisivanjem sporazuma činimo značajan korak prema zajedničkom istraživanju i razradi na istraživačkom bloku SA-07 te proširujemo naš istražni portfelj. S obzirom na to da INA posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišnje iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i doprinijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske”, izjavio je Miroslav Skalicki, član Uprave Ine.

Operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini Josip Bubnić dodao je: „U partnerstvu ćemo nastaviti surađivati s regulatornim tijelima kako bismo što prije istražili i priveli proizvodnji potencijalno novootkrivena plinska i naftna polja.”

„Zadovoljstvo nam je što smo partneri s Inom na istražnom bloku SA-07 u Hrvatskoj. Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, INA ima dugogodišnje iskustvo i donosi lokalno znanje i stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermilionovo 30-godišnje međunarodno iskustvo u istraživanju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta. Vermilion dijeli istu predanost kao i INA prema odgovornom razvoju hrvatskih prirodnih resursa na način koji integrira ekonomske, okolišne i društvene čimbenike u korist hrvatskih građana. Radujemo se suradnji s našim novim partnerom i doprinosu energetskoj sigurnosti Hrvatske”, rekao je Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Exploration.

Ovaj ugovor podložan je prethodnom odobrenju Vlade Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close