Ina: Benzini skuplji devet odnosno deset lipa, dizeli četri lipe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2013. u 08:26
Epa

Promjene cijena na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 8. do 21. siječnja 2013. jučer objavilo Ministarstvo gospodarstvo.

Motorni benzini na Ininim će benzinskim postajama od ponoći, kako se neslužbeno doznaje, poskupjeti za devet odnosno deset lipa po litri, dok će cijene eurodizela, plavog dizela i loživog ulja biti veće za četiri lipe.

Prema neslužbenim informacijama, od danas Inin eurosuper BS 95 poskupljuje za devet lipa i prodavat će se po 10,22 kune po litri (dosad 10,13 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,26 kuna (dosad 10,17 kuna). Nova cijena eurosupera BS 98+ class je 10,58 kuna ili deset lipa više od dosadašnjih 10,48 kuna.

Eurodizel BS stajat će 9,65 kuna (prema dosadašnjih 9,61 kunu), eurodizel BS class 9,69 kuna (dosad 9,65 kuna). Plavi dizel koštat će 6,10 kuna po litri (dosad 6,06 kuna), dok će cijena loživog ulja s oznakom euro porasti s dosadašnjih 6,81 na 6,85 kuna. Promjene cijena na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 8. do 21. siječnja 2013. jučer objavilo Ministarstvo gospodarstvo.

Ministarstvo je najviše cijene derivata objavilo sukladno novom Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. I prema novom Pravilniku promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, a kao i do sada Ministarstvo gospodarstva će svakih 14 dana obračunavati i objavljivati najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata iznosi 3 posto naviše ili 6 posto naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu. Ina je danas na svojim internet stranicama objavila kako su u proteklom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 2,20 posto, dok su kotacije plinskih ulja porasle do 1,50 posto. Tečaj dolara u odnosu na kunu je oslabio za 0,67 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Komentirajte prvi

New Report

Close