Imunološki će uvoziti medicinsku konoplju

Autor: Poslovni.hr , 13. siječanj 2016. u 14:01
Foot: Thinkstock

Recepte bi trebali ispisivati obiteljski liječnici prema preporuci specijalista, ali preporuka nema.

Medicinsku konoplju Hrvatska bi mogla uskoro početi uvoziti. Imunološki zavod pregovara s kanadskim partnerom od kojeg bi uvezao prvu količinu sirovine za medicinski pripravak na bazi THC-a, potvrdila je za Večernji list ravnateljica Imunološkog zavoda dr. Nevenka Kovač. 

'Usuglašavamo ugovor, dali smo primjedbe na ponuđenu cijenu. Dođe li do dogovora u siječnju, treba oko mjesec dana za uvozne dozvole i u veljači bi naše ljekarne mogle dobiti sirovinu za ekstrakt koji bi pripravljale prema receptima liječnika', kaže dr. Kovač. 

Ne bude li nova zdravstvena vlast brža i promijeni pravilnik, možemo dodati. U svakom slučaju, liječnici medicinsku konoplju ne propisuju ni tri mjeseca nakon što je to dozvoljeno za olakšanje grčenja mišića, bolova i mučnine oboljelima od multiple skleroze, AIDS-a, karcinoma i dječje epilepsije. Recepte bi trebali ispisivati obiteljski liječnici prema preporuci specijalista, ali preporuka nema. Jedni čekaju smjernice Onkološkog društva, drugi paušalno lopticu prebacuju na Ministarstvo zdravlja, ali nitko se ne smatra mjerodavnim odgovoriti na to zašto ne propisuje lijek na bazi THC-a. Potrajat će oko godinu dana dok i specijalisti ne prihvate tu praksu, predviđa dr. Kovač.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close