Imunolog Jonjić upozorava: Moguć je kolaps čije posljedice je teško predvidjeti

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2021. u 11:31
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Mnogi još uvijek ne shvaćaju da je takav scenarij doista moguć.

Naš ugledni virusni imunolog, prof.dr. Stipan Jonjić, kaže da ovakav razvoj situacije kojem danas svjedočimo nije sasvim neočekivan, a pripisuje ga prije svega lošem provođenju preventivnih epidemioloških mjera. “Brojevi su polako rasli još od kraja ljeta i nije bilo bilo razloga za neki optimizam, ali ne bi bila istina da kažem da sam ovo očekivao, napose zato što je značajan dio populacije ipak procijepljen. Koliko se sjećam, upozoravao sam da moramo biti oprezni i ustrajati na preventivnim epidemiološkim mjerama, neke su bile na snazi, ali ih se često nije poštovalo”, ističe prof. Jonjić. Glavni problem, dodaje, nije samo u broju novozaraženih, već u kaosu koji će se dogoditi ukoliko se zaguši zdravstveni sustav, piše N1.

“Iako je naš bolnički i ukupno zdravstveni sustav dosta adaptibilan, u nekom momentu manjak materijalnih i kadrovskih resursa može dovesti do kolapsa, čije posljedice je teško predvidjeti”, upozorava.

A mnogi još uvijek ne shvaćaju da je takav scenarij doista moguć, ako se stavovi prema cijepljenju i ponašanje ljudi na svakodnevnoj razini ne promijene. Dok dio građana koji još ljetos nije ni pomišljao na cijepljenje, sada spremno stoji u dugačkim redovima čekajući na svoju prvu dozu imunizacije, veliki je broj onih drugih, čak i u starijoj životnoj dobi, koji i dalje ustrajno odbijaju cijepljenje kao jedini izlaz iz pandemije.

Komentirajte prvi

New Report

Close