POS+ uključuje sve stanove na tržištu: Banke odobravaju 50% iznosa, uštede do 10.000 eura

Autor: Suzana Varošanec , 24. veljača 2020. u 13:25
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Deformacije sustava poticaja ispravljaju se pod lupom administracije i istražitelja, u pripremi i novi oblici stambenog zbrinjavanja kroz državnu gradnju i najam.

Zbog afera s malverzacijama u dijelu provedbe poticajnih mjera u tijeku je unutarnja revizija sustava od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, dok se pojedinim slučajevima bavi USKOK.

Sudovi na zahtjev APN-a retroaktivno provode zabilježbe zabrane otuđenja i davanja u najam za POS-ove stanove izgrađene do srpnja 2019. – ukupno je 610 dosad provedenih upisa (oko 43%), što govori da je sudska praksa stala na tu stranu. Stigli su i prvi, iako skromni podaci iz naležnih županijskih ureda gdje su s ciljem sprječavanja zloupotreba zatražene informacije o izdanim rješenjima za obavljanje usluga smještaja u domaćinstvima iz POS sustava sa statusom limita.

Zasad je tek 21 rješenje o najmu u POS-ovim stanovima tako otkriveno, što može ukazivati na ‘bujanje’ biznisa na crno. Temeljem tih aktivnosti, rješenja su ukinuta, osim u dva slučaja jer su vlasnici odlučili iskoristiti zakonsku mogućnost podmirenja razlike između tržišne vrijednosti nekretnine i prodajne cijene stana.

Od 30.3. novi poziv za mlade
Prema ministru graditeljstva Predragu Štromaru koji je prošlog petka navedeno iznio te najavio paket novih mjera zajedno s državnim tajnikom Željkom Uhlirom te direktorom APN-a Draganom Hristovim, 6. ožujka bit će objavljen popis banaka s kamatnim stopama koje se nude za novi krug prijava za subvencije na stambene kredite mladim obiteljima za kupnju stana ili kuće (i izgradnju kuću) uz iste uvjete. No, u tijeku su i pripreme za nove oblike stambenog zbrinjavanja.

510

tisuća kuna ili 69,3 tisuće eura iznos je prosječnog subvencioniranog stambenog kredita odobrenog u prošloj godini, s rokom otplate na 21 godinu i 2,4& kamate u prosjeku tijekom subvencionirane otplate

Za građane koji prvi put stječu nekretninu, a prednost imaju zaštićeni najmoprimci uskoro kreće POS+. Taj program uključuje sve stanove na tržištu, dakle ne samo novogradnje, u čiju svrhu kreirat će se posebna kreditna linija tako da banke participiraju polovicu iznosa, a država ostatak s projiciranom uštedom do najviše 10.000 eura. Početak gradnje novih 500 POS-ovih stanova – rast od oko 20%, očekuje se u sljedećih 6 mjeseci.

Konačno je ipak potvrđeno i opredjeljenje za posve novi oblik intervencije u stanogradnju. Riječ je o predstojećoj mjeri pokretanja državne gradnje i najma javnih stanova, kojima će se upravljati prema potrebama na razini JLS-a, za što se najavljuje izrada nacrta novog Zakona o javnim stanovima.

Dodatno, između 30 i 50% novih POS-ovih stanova bit će u funkciji najma. Uz najavu pokretanja programa najma i za deficitarna zanimanja u javnim službama (zdravstvo, šlostvo, znanost i kultura), priprema se i poziv za subvencionirane kredite mladima u trajanju od 30. ožujka do 8. travnja.

Očekuju se slični uvjeti banaka
Prosječni takav kredit lani je iznosio 69,3 tisuće eura (510.000 kn), s otplatom na 21 godinu uz proječnu kamatu u razdoblju subvencioniranja od 2,4%, što je npr. za pola postotnog poena niže u odnosu na 2018. Slični uvjeti ponovo se navodno očekuju.

Ovom je mjerom više od 9400 obitelji u protekle tri godine osiguralo dom u kojem je rođeno više od 1100 djece čime je stečeno pravo dodatne dvije godine subvencije po djetetu. Lani je na odobrenih 4167 zahtjeva prijavljeno i 3340 maloljetne djece, što su dodatne potpore od 1 godine po djetetu.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem je nekretnina – kreće se od 30 do 51 posto, a broj kredita u 2019. ‘buknuo’ je u četiri županije: Požeško-slavonskoj (porast od 180%), Šibensko-kninskoj (+103%), Međimurskoj (+77%) te Vukovarsko-srijemskoj (+70%).

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pitam se čita li netko uopće naše komentare, no svejedno. Država je mjerom gradnje POS stanova i subvencioniranih rkedita zapravo željela pomoći građanima. Posebno se tu govori o poitcaju demografske obnove. Ja sam kupac POS stana koji je stan kupio prije 5 godina. Stan sam otplatio. U međuvremenu mi je u vlasnički list suprotno ugovorenim uvjetima kupoprodaje, a sukladno izglasanim izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji retroaktivno, kako je u članku spomenuto, upisana zabrana prodaje i najma. Jedinu zabranu koju sam ja imao u ugovoru jeste da stan ne mogu prodati prije nego ga otplatim. Stan sam kupio kao samac. U međucremenu sam postao otac djeteta i sa subrugom živimo u POS stanu koji više ne odgovara našim potrebama, odnosno premalen je. No, on je premalen i prema kriterijima zakona o društveno poticanoj stanogradnji i u čl21 istoga naziva se “neodgovarajući stan”.
No, iako sam eto radio na demografskoj obnovni, iako živim u premalenome stanu, ja taj stan ne smije prodati ili iznajmiti da bi si kupio veći stan, nego mi sada država želi naplatiti osnivanje obitelji.
Da možda teško obolim/umre ja ili netko od užih članova obitelji (u zakonu se čak ne spominje da li to mora biti član kućanstva POS stana), bankrotiram, odselim se u drugo mjesto/grad, rastavim se, odnosno razorim obitelj koje su puna usta ministra Štromara, e onda bi to bila olakotna okolnost da stan mogu prodati.

Da se ne bi krivo shvatilo, zabrana kao takva nije upitna, no kako je moguće da se na ovakavn način mlade obitelji izostave i maltertiraju, ucjenjuju jer su osnovale obitelj?

Država stalno izmišlja neke oblike poticaja s kojima se manipulira. Jedino pravo riješenje je da se mlade obitelji oslobodi svih nameta ( PDV, svi priključci i razne naknade ) koji ne proizvode gotovo nikakav trosak, a iznose više od polovice troška izgradnje.

New Report

Close