Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Imperativ je osigurati investicijsku klimu koja omogućuje stvaranje referenci za izvoz

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara.

Gordan Kolak
15. prosinac 2022. u 22:00
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Koncar grupe/Davor Puklavec/PIXSELL

Proces povećanja udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora započeo je i neprekidno će biti motiviran nastojanjem smanjenja emisija plinova koji imaju štetan utjecaj na dugoročnu održivost. Trend promjene strukture energenata koji se koriste za proizvodnju električne energije određuje i nove tehničke te ekonomske zahtjeve postavljene pred elektroenergetski sustav.

Industrija je iskoristila priliku značajnijeg rasta potražnje za proizvodima i opremom iz područja elektroenergetike, prije svega za transformatorima, te smo i mi u ovoj godini povećali prihode na svim ključnim tržištima. Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine.

Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim lancima. Nezapamćeno poskupljenje energenata, visoka inflacija i povećanje kamatnih stopa utječu na rast troškova i profitabilnost. Bez obzira na napore koji se ulažu u pregovore s kupcima i dobavljačima, nije realno očekivati da će sve troškovne elemente biti moguće ugraditi u krajnju cijenu proizvoda i da će se cijene sirovina i materijala vratiti na razinu od prije dvije godine.

Navedena situacija ukazuje na mogući daljnji pritisak na profitne marže. U uvjetima znatno suženih mogućnosti predviđanja prioritet je zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz održavanje profitabilnosti, te nastaviti sa značajnijim investicijskim ciklusom započetim u ovoj godini.

U svijetlu aktualne energetske krize društvo u cjelini mora biti svjesno važnosti daljnjeg razvoja hrvatske industrije, koja dokazano ima sposobnosti razvijati nove tehnologije uz bok vodećim svjetskim korporacijama. Potrebno je osigurati investicijsku klimu koja ih na svakom koraku podupire, poglavito kad govorimo o stvaranju referenci za izvoz, u cilju osiguranja još snažnije nacionalne konkurentnosti u budućnosti.

New Report

Close