‘Imamo odlične uvjete za razvoj ekosustava za dizajn mikroelektronike’

Autor: Lucija Špiljak , 23. svibanj 2021. u 22:00
Srđan Kovačević prvi predsjednik ZaMiP-a pri HGK/SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Iz HGK-a ističu kako je ovaj investicijski val jedinstvena priliku za domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča.

U sklopu Hrvatske gospodarske komore (HGK) osnovana je Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče (ZaMiP) na čelu sa Srđanom Kovačevićem, s obzirom na to da je Hrvatska među prvim potpisnicima Deklaracije o europskoj inicijativi za procesore i poluvodičke tehnologije, kojom se poziva na ulaganje oko čak 145 milijardi eura u poticanje razvoja europskog sektora mikroelektronike i poluvodiča u sljedeće 2-3 godine.

Iz HGK-a ističu kako je ovaj investicijski val jedinstvena priliku za domaći sektor mikroelektronike i poluvodiča – da Hrvatska korištenjem raspoloživih mehanizama izgradi domaće kapacitete u domeni dizajna i proizvodnje mikroelektroničkih sklopova i poluvodičkih materijala i tehnologija.

“To uključuje poticanje privatnog sektora na istraživanje i razvoj, komercijalizaciju, te suradnju s europskim partnerima u razvoju naprednih tehnologija i rješenja, te poticanje akademskih institucija na razmjenu, istraživački rad, te razvoj obrazovnih programa za stručnjake za mikroelektroniku i poluvodičke materijale i tehnologije”, rekao je Kovačević, direktor i suosnivač osječkog startupa Orqa, koji razvija naočale za upravljanje dronovima.

Cilj je EU deklaracije uspostaviti kapacitete za dizajn čipova i smanjiti ovisnost o uvozu, ponajviše iz Azije. Premda je ovaj sektor u Hrvatskoj još malen, Kovačević ističe da imamo odlične preduvjete za razvoj ekosustava za dizajn mikroelektronike.

Komentirajte prvi

New Report

Close