Iločki podrumi prvaci kategorizacije vinarija

Autor: Marta Duić , 26. ožujak 2017. u 22:00
Iločki podrumi

Na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku predstavljena je prva kategorizacija vinarija

Na trećoj G.E.T. konferenciji o eno-gastro turizmu održanoj proteklog vikenda na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku predstavljena je prva kategorizacija vinarija kao dio turističke ponude.

"Prvi smo koji to radimo u Europi, a osmislili smo je prije četiri godine. Što je Michelin za restorane, ova naša kategorizacija je za vinarije", pojasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. Sedam hrvatskih vinarija, Vinarija Boškinac, Bolfan vinski vrh, Iločki podrumi, Korta Katarina, Meneghetti, Vuglec Breg i Sains Hills tom je prilikom dobilo priznanja Excellence star. Dodijeljene su i nagrade Bijeli grozd Regional Trophy koje su rezultat glasovanja više od sedam tisuća ljudi, a prvi puta obuhvatile su Sloveniju, BiH i Srbiju.

Prvo mjesto osvojili su Iločki podrumi, a slijede Vinarija Zvonko Bogdan, Kozlović, Movia i podrumi Vukoje.  Na stručnim panelima istaknuta je nužnost postavljanja strategije razvoja vinskog turizma te važnost uvođenja eno-gastro turizma u ponude turističkih agencija. "U Hrvatskoj je svega devet agencija specijalizirano za eno-gastro turizam. Ključ ponude su proizvođači vina i hrane jer današnji gosti cijene osobni kontakt s vinarima, ruralno okruženje i sparivanje hrane i vina", poručila je panelistica Željka Balja, diplomantica turizma.

Saša Špiranec, vinski konzultant i publicist koji je organizirao 50-ak vinskih manifestacija istaknuo je kako su one ključan segment ponude jer afirmiraju Hrvatsku kao renomiranu vinsku regiju.  "Moramo se povezati kako bismo čitavu regiju predstavili kvalitetno. Naše rute Put rimskih careva i Dunavska vinska ruta priznate su u Europi i kroz takve projekte radimo na poboljšanju vinskog, ciklo i kruzing turizma duž Dunava", zaključuje Vladan Krečković iz Dunavskog centra za kompetencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close