Iliriji u Biogradu propalo ulaganje od 75 milijuna eura

Autor: Suzana Varošanec , 30. rujan 2008. u 06:30

Ilirija je privatna turistička tvrtka u većinskom vlasništvu obitelji australsko-hrvatskog poduzetnika Davora Tudorovića koja u Zadru ima Arsenal

Turistička tvrtka Ilirija iz Biograda na Moru izgubila je bitku koju je vodila radi ulaganja u projekte vrijedne 75 milijuna eura. Razvojni planovi i otvaranje 200 novih radnih mjesta u tom gradu završili su debaklom, a tvrtka za to optužuje biogradsko Poglavarstvo na čelu s gradonačelnikom Ivanom Knezom.

“Lokalna vlast postala je kočnica razvoju Ilirije”, tvrdi predsjednik uprave Ilirije Goran Ražnjević. On objašnjava da je Ilirija privatna turistička tvrtka koja ima 1000 hotelskih postelja, 1000 parcela u kampu i 800 vezova u biogradskoj marini. U većinskom je vlasništvu obitelji australsko-hrvatskog poduzetnika Davora Tudorovića koja u Zadru ima u vlasništvu Arsenal, a upravo završavaju investiciju u veliki šoping centar. Dok u Zadru nesmetano šire poslovanje, kaže on, u Biogradu ih blokiraju “iako se svi projekti Ilirije odnose na površine i kapacitete koji su u njezinu vlasništvu ili u dugogodišnjem zakupu, odnosno koncesiji”. Kao primjer navodi zonu “Primorje” koja je nedavno proglašena zaštićenim krajobrazom iako se od 1979. nalazila u granicama Građevinskog područja kao zona komercijalnog turizma, oznake T1- hoteli. Ilirija želi na svojem zemljištu graditi elitne vile, ono je čak ušlo u procjenu temeljnog kapitala, a promjenama u Prostornom planu tvrtka trpi golemu štetu. “Gotovo tri godine namjerno nam blokiraju sva ulaganja u aneks Hotelu Adriatic gdje bi se izgradilo novih 80 smještajnih jedinica s četiri zvjezdice, kongresni centar i podzemne garaže, te proširenje marine Kornati za prihvat mega jahti i ostale projekte. Našim prijedlozima turistički rezultati u Biogradu povećali bi se najmanje 30 posto u odnosu na postojeće, a isto tako i zaposlenost po stopi 30 posto u odnosu na postojeću u turizmu. Prihvaćanje prijedloga značilo bi veliki investicijski ciklus i održivu konkurentnost u turizmu u Biogradu na Moru u idućih 5 do 6 godina”, objašnjava Ražnjević. Na relaciji između Ilirije i biogradskog Poglavarstva frcaju iskre već duže vrijeme, a sada je kulminacija. Prvi put su odbijeni njezini projekti 2006., a problem je sve teži jer lokalna vlast ne popušta. Prema Ražnjeviću, Poglavarstvo Biograda na Moru ima viziju razvoja grada po kojoj se Ilirija, zato što je najveći poduzetnik, ne smije dalje razvijati. “Naime, odbijaju se samo naši projekti”, optužuje Ražnjević i za primjer navodi tvrtku Bure-commerce u vlasništvu Darka Eškinje. Potonji, pak, nije poznat samo u biznis krugovima. Do sredine 2006. bio je gradonačelnik Biograda na Moru, no izabrao je biznis i dao ostavku na funkciju gradonačelnika. Eškinja navodno provodi restrukturiranje tvrtke radi izdvajanja biznisa trgovine iz poslovanja. Spekulira se o pripremama za ulazak Konzuma u Eškinjin biznis koji se temelji na opskrbi biogradskog ugostiteljstva. On tvrdi da za to nema nikakvih šansi. Navodi da Bure-commerce kani nastaviti poslovati u sastavu Gastro grupe, no potvrđuje veliku investiciju koju planira u Biogradu. Gradonačelnik Biograda Ivan Knez nije bio dostupan za komentar o temi ulaganja.

Komentirajte prvi

New Report

Close