Ilegalno prisvojili kvadrate u zgradama za koje ne plaćaju ni pričuvu ni režije

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2019. u 09:27
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Iz Zavoda za stanovanje kažu kako ih je na terenu u vezi s ovim pitanjem, zatekla zaista nesvakidašnja situacija.

Nakon što je stručni tim Zavoda za stanovanje, obišavši na Sjenjaku zgrade pod svojim upravljanjem, uočio niz ilegalnih stanova na tavanima i u podrumima, postavlja se pitanje kako ovakve situacije riješiti s obzirom na to da je riječ o problemu koji u Osijeku nije rezerviran samo za jedno stambeno naselje, piše Glas Slavonije.

Kada je konkretno Sjenjak u pitanju, iz Zavoda za stanovanje kažu kako ih je na terenu u vezi s ovim pitanjem, zatekla zaista nesvakidašnja situacija.

"Pregledom zgrada i razgovorom s predstavnicima suvlasnika uočena je pojava gradnje i dogradnje posebnih dijelova na zajedničkim prostorima zgrade. U naselju Sjenjak radi se o gradnji uglavnom na tavanskom prostoru zgrada, ali događaju se i slučajevi zauzimanja drugih zajedničkih prostorija zgrade kao što su podrumi i hodnici. U nekim slučajevima pojedini suvlasnici zauzeli su zajednički dio zgrade i na tom prostoru sagradili stan, ili su proširili postojeći stan. Na zauzetu se površinu uglavnom ne plaćaju režijski troškovi poput pričuve, grijanja, čišćenja, odvoza smeća i drugoga te su na taj način oštećeni svi preostali suvlasnici s obzirom na navedeno. U većini slučajeva sagrađeni stanovi nemaju sve potrebne dozvole, suglasnosti ili projekte i predstavljaju nelegalno sagrađene dijelove zgrade. Vlasnici ovih prostora često i ne znaju što je potrebno da bi se prostori doveli u tehnički i pravno ispravno stanje, a što zavisi od slučaja do slučaja", kaže direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić.

Dalje objašnjava kako je ovo situacija koja se dugoročno može riješiti samo tako da ilegalni stanovi budu legalizirani – što nije nimalo jednostavan proces.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kolegica je tako dobila 20m2. Prijetila je stambenom da joj dio krovista priznaju kao stan.

Kao i drugima, legalizirati nelegalnu gradnju. U Hrvatskoj je barem to lako napraviti. Promjenom i primjenom zakona preko noći ilegalno pretvoriti u legalno, pljačku u snalažljivo poslovanje a loše i nespretno poslovanje u pljačku.

New Report

Close