Igor Rudan objasnio kako to da u Sloveniji nema ni jednog slučaja koronavirusa, i usporedio ga s Eurosongom

Autor: Poslovni.hr , 03. ožujak 2020. u 12:34
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Koje mjere provodi Slovenija da tako uspješno odolijeva širenju zaraze i možemo li i mi u Hrvatskoj preslikati njihove mjere?

U jeku krize koronavirusa (COVID-19) u Europi, kada hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje strože mjere na granicama, upada u oči činjenica da u Sloveniji nema ni jednog slučaja zaraze tom bolešću, piše tportal.

Broj zaraženih u Italiji prešao je 2000 dok je 52 ljudi izgubilo bitku s tom opaskom bolešću. Virus se snažno širi Francuskom, Njemačkom, Španjolskom i drugim dijelovima Europe pa je zanimljivo kako to Slovenija odolijeva i još uvijek nema ni jednog slučaja zaraze. Posebno jer graniči sa sjeverom Italije gdje je europski epicentar zaraze.

Zbog toga su pitali Igora Rudana, direktora Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu i direktora suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije Sveučilišta u Edinburghu kako to da se Slovenija tako dobro bori protiv koronavirusa. Koje mjere provodi Slovenija da tako uspješno odolijeva širenju zaraze i možemo li i mi u Hrvatskoj preslikati njihove mjere?

Rudan nam je odgovorio da je u ovoj ranoj fazi ulaska virusa u razne države, to puno više pitanje sreće čiji su građani gdje putovali i kome se izlagali, negoli bilo kakvih mjera. Poručio je da će za mjesec dana bit jasnija situacija u svim zemljama Europe.

Potom je dao i slikovitu ilustraciju situacije.

‘To je kao oni rani bodovi na Eurosongu – u početku, nakon glasanja prve dvije ili tri zemlje, teško vam je reci tko ce pobijediti, a tko ostati na nula bodova. Ali nakon što glasa 10-15 zemalja stvari polako postanu jasnije, svi počnu dobivati bodove i vidi se otprilike kako tko stoji, pa tek onda možete početi usporedbe i prognoze’, objasnio je Rudan.

Komentirajte prvi

New Report

Close