Ide novo kreditno zaduženje za izvore tople vode

Autor: Lucija Špiljak , 06. siječanj 2021. u 22:00
Tvrtku Bukotermal osnovali su Varaždinska županija i općina Mali Bukovec/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Bukotermal će ishoditi koncesijske dozvole za eksploataciju, upravljati izvorima i tražiti investitore koji će komercijalno iskorištavati izvore.

Varaždinska županija i općina Mali Bukovec lani su osnovali Bukotermal, tvrtku specijaliziranu za upravljanje i korištenje raspoloživih geotermalnih izvora radi njihova velikog potencijala u istočnom dijelu županije.

Bukotermal će ishoditi koncesijske dozvole za eksploataciju, upravljati izvorima i tražiti investitore koji će komercijalno iskorištavati izvore, čime će se stvoriti preduvjeti za proizvodnju električne energije i za korištenje toplinske energije za gospodarstvo i kućanstva.

Za projekt će ove godine izdvojiti 450.000 kuna iz proračuna općine. U 2022. se, uz 250.000 kuna vlastitih sredstava iz proračuna za još jednu dokapitalizaciju, planira kreditno zaduživanje za dva milijuna kuna, dakle ukupno tri milijuna kuna kako je najavio načelnik Darko Marković, a prenose Varaždinske vijesti.

“Ovo je povijesni projekt za općinu Mali Bukovec jer ćemo po realizaciji imati gospodarske i razvojne benefite kao jedinica lokalne samouprave, direktno povećanje prihoda od zarade tvrtke i koncesijske naknade za eksploataciju energije u budućim proračunima.

Time će Mali Bukovec postići potpunu financijsku neovisnost i moći će u narednih 20-ak godina svojim mještanima omogućiti ‘nadstandard’ kakav neće moći postići mnoge općine”, poručio je Marković.

Komentirajte prvi

New Report

Close