Hrvatska uvozi puno hrane iz različitih krajeva svijeta jer svojom proizvodnjom ne uspijeva pokriti sve svoje potrebe, stoga je provjera sigurnosti hrane osnovni preduvjet njezine kvalitete. Europski prehrambeni lanac pokriva područja koja vežemo uz sigurnost prehrambenog lanca, što podrazumijeva bolesti prenosive hranom, onečišćivače, zdravlje i dobrobit životinja, proizvodnju hrane i njezinu distribuciju, zaštitu biljaka i inovacije u prehrambenog sektoru.
Neovisne znanstvene savjete sigurnosti hrane danas pruža Europska agencija za sigurnost hrane, koja postavlja osnovu brojnih zakona i uredbi za zaštitu europskih potrošača od rizika porijeklom iz hrane – od polja, preko posjeda i pogona, do stola. EFSA, HAH i druga nadležna tijela provode brojne studije i analize kojima se potvrđuju ili opovrgavaju postojeći mitovi o kvaliteti hrane. Prema istraživanju Hrvatske agencije za hranu provedenom u Hrvatskoj, čak 32 posto ispitanika smatra da će hrana koju jedemo vrlo ili prilično vjerojatno naštetiti njihovom zdravlju. Sigurna hrana za ljude i životinje i zaštita biljaka su dakle imperativ, što uključuje upotrebu pesticida i drugih proizvoda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu