I uz usporavanje radova 5,8% više nego lani

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2019. u 22:00
U odnosu na travanj pad je iznosio 1,4 posto/H. Jelavić/PIXSELL

Plusevi iz mjeseca u mjesec ipak sve tanji, daleko od 11,2% u ožujku.

I u svibnju se kroz obujam građevinskih radova potvrđuje trend oporavka i sve veće dinamike, pa je on bi veći za 5,8% nego u istom lanjskom mjesecu.

No, naspram travnja riječ je o smanjenju za 1,4%, na što je najviše utjecalo 2,4%-tno smanjenje obujma radova na ostalim građevinama – ceste, pruge, cjevovodi, mostovi i slično, dok je na zgradama pad iznosio tek 0,7%.

Pokazuju to privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđujući dvije stvari. Prva je da su rastu obujma građevinskih radova na godišnjoj razini i u svibnju podjednako pridonijeli rast obujma radova izvedenih na zgradama (5,5%) i ostalim građevinama (6,4%).

Međutim, ukazuje se i na usporavanje rasta, iz čega proizlazi koliko je on krhke prirode, jer se treći mjesec za redom smanjuje rast fizičkog obujma građevinskih radova u usporedbi s istim lanjskim mjesecom.

Tako je ovogodišnji travanj u odnosu na travanj 2018. imao +8,6%, dok je ožujak donio i rekordno 11,2%-tno povećanje u odnosu isto lanjsko razdoblje.  Inače, u svibnju je 54,5% radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 45,5% na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Na zgradama je istovremeno odrađeno 51,3% radnih sati, a na ostalim građevinama 48,7%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close