I Turska ima bolji standard od Hrvatske

Autor: Petra Bulić/VLM , 19. lipanj 2013. u 22:00
U EU ulazimo osiromašeni/FOTOLIA

Po stvarnoj individualnoj potrošnji smo na još slabijih 59% prosjeka EU.

Hrvatska će u Europsku uniju ući kao najsiromašnija zemlja izuzev Rumunjske i Bugarske, pokazuju podaci Eurostata o BDP-u po stanovniku prošle godine.

No, dok je u Hrvatskoj od 2009. zabilježen pad sa 62 na 61 posto prosjeka EU, ove dvije zemlje su u posljednje četiri godine ostvarile rast BDP-a po stanovniku za dva odnosno tri postotna boda na   49 odnosno 47 posto prosjeka EU. Štoviše, 2011. godine smo još bili ispred Latvije, koja je sada ispred nas.

No, po stvarnoj individualnoj potrošnji smo na još slabijih 59% prosjeka EU, a tu je od Hrvatske i Turska bolja sa 60%. Riječ o pokazatelju, mjerenom prema paritetu kupovne moći, koji pokazuju ukupnu potrošnju kućanstava, bez obzira financiraju li ih sami građani, država ili neprofitne organizacije. Najveću stvarnu potrošnju ima Luksemburg sa 141% prosjeka, dok je Slovenija na 79%. Cijene u Hrvatskoj su na 67% prosjeka, a niže cijene ima šest zemalja EU uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Punbo gore od 59%. PPP je imaginarni konstrukt koji se ne moze koristiti za potrosnju, iz vise razloga. Evo npr ako ja kupim BMW, on ce ovdje biti jos skuplji
nego u DE, tu ne da je manja cijena zbog malog standarda, nego je veca.

Kosarice potrosnej se jako razlikuju u bogatim i siromasnim zemljama, konstrukcija PPPa je nemoguca u tom smislu.

Nase place su 3-5 manje od bogatih zemalja, i to je razlika u standardu.

Ja sam jos priej rekao da cemo postati najsiromasnija zemlja u EU, i to kroz 20g najvise. S rastom od 1-2%, to ce ici i brze, jer nama je zivo blato do ociju. Nazalost.

grgas, bit ce jos mnogo losijih vijesti…

I turska nas je prešišala, bilo bi smiješno da nije tragično!
da vlada ima obraza odmah bi dala ostavke i raspisala nove izbore! [emo_palacd]

New Report

Close