I Toni Cetinski među 230 osoba koje se sumnjiči da su kupili lažnu COVID potvrdu

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2022. u 14:13
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija je jučer uhitila 12 osoba koje se sumnjiče da su se organizirali u grupu u sklopu koje su za novac prodavale COVID potvrde

Među 230 osoba za koje se sumnja da su kupili lažnu COVID potvrdu je i pjevač Toni Cetinski. A to znači da će se i protiv njega kao i protiv ostalih koji se sumnjiče da su dali mito kako bi dobili potvrde provest istraga, piše Večernji list. 

Policija je jučer uhitila 12 osoba koje se sumnjiče da su se organizirali u grupu u sklopu koje su za novac prodavale COVID potvrde ljudima koji nisu cijepljeni. Oni su ispitani na USKOK-u a danas tijekom dana bi neki od njih trebali biti dovedeni pred suca istrage. Kako smo ranije pisali, prema neslužbenim informacijama riječ je o iznosima od 500 do 1000 kuna, koje su se davale posrednicima, a ti posrednici su ih prosljeđivali onome tko je mogao omogućiti dobivanje lažne COVID potvrde. Odnosno, onome tko je mogao ući u informacijski sustav u kojem su pohranjeni podaci o cijepljenima protiv COVID-19 te tamo prema potrebi unijeti nove podatke. Iz kojih bi proizlazilo da je netko cijepljen, iako zapravo nije, te bi na račun toga dobio COVID potvrdu.

Među onima koji su se bavili tim poslom, kako se sumnja, bila je Petra R. (32), medicinska sestra zaposlena u jednom zagrebačkom Domu zdravlja. Kao zaposlenica Doma zdravlja radila je i na cijepnim punktovima na zagrebačkom Velesajmu. Zbog lažiranja COVID potvrda ona i još 10-ak osoba već su bili uhićeni i lani u studenom, a jučerašnja uhićenja su, kako se neslužbeno čuje, nastavak te akcije. Stvar je u tome da je lani to bila nadležnost ODO-a, koji je pokrenuo istragu.

A tijekom te istrage očito se došlo do novih podataka pa su predmet sada predbacili u nadležnost USKOK-a. Prema onom što se o jučerašnjoj akciji neslužbeno čuje, u telefonima i računalu koji su od Petre R. oduzeti tijekom prve istrage nađeno je pravo blago. Odnosno podaci iz kojih proizlazi da su COVID potvrde lažirane u velikim količinama. Spominje se broj od najmanje 1000 lažnih COVID potvrda, a neke od njih, kako se neslužbeno čuje, završile su i kod većeg broja poznatih osoba, među kojima navodno ima i političara, estradnjaka, poduzetnika… Neki od tih koji su se dokopali lažnih COVID potvrda navodno su javno deklarirani antivakseri.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close