I Samobor ‘presjekao’ odriče se poreza na potrošnju

Autor: Ana Blašković , 13. siječanj 2021. u 22:00
Ovom protukriznom mjerom gradski proračun ostaje bez milijun kuna godišnje/ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Ukidanju poreza na potrošnju prvi je pribjegao Bjelovar u još listopadu, a otad su isto, među ostalim, učinili Zagreb, Osijek, Kostrena…

Grad Samobor od prvog siječnja ukida porez na potrošnju ugostiteljima kao mjeru pomoći lokalnom gospodarstvu pogođenom krizom Covida 19. čime gradski proračun ostaje bez milijun kuna prihoda godišnje.

“S obzirom na to da Grad Samobor tijekom proteklih godina stabilno i pozitivno posluje, ocijenili smo da oslobađanje od prihoda od poreza na potrošnju neće značajnije utjecati na izvršavanje budućih obveza”, priopćili su iz gradske uprave na čelu s HSS-ovcem Krešimirom Beljakom.

Iz Samobora nisu precizirali radi li se o trajnom ukidanju ili tek o privremenoj mjeri ugostiteljima koji su u 2021. ušli uglavnom zatvoreni odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Manji dio iskoristio je mogućnost pripreme hrane za dostavu te pića po sistemu kava za van “preko prozora”.

Oni koji rade odsad će na izdanim računima, umjesto tri, obračunavati 0 posto porezne stope na prodajnu cijenu pića. Ukidanju poreza na potrošnju prvi je pribjegao Bjelovar u još listopadu, a otad su isto, među ostalim, učinili Zagreb, Osijek, Kostrena…

Od prvog siječnja taj namet ukidaju Čakovec i Krapina koja je odlučila suspendirati naplatu komunalne naknadu dok je paušal poreza za korištenje javnih površina kao terasa spustila na kunu po kvadratu.

Komentirajte prvi

New Report

Close