I PPK se okrenuo suncu, solarima štede 10,9%

Autor: Darko Bičak , 06. rujan 2020. u 22:00
Sunčana elektrana snage 1,2 MW investicija je vrijedna 7,2 milijuna kuna

Ušteda u energiji iznosit će tako 10,9%, odnosno 830 tisuća kuna godišnje, a razdoblje povrata investicije je 5,2 godine.

U karlovačkoj prehrambenoj tvrtki PPK puštena je u rad sunčana elektrana snage 1,2 MW (megavata) u investiciji teškoj 7,2 milijuna kuna, a od čega je s polovicom iznosa sudjelovalo Ministarstvo poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju iz PPK, koji inače posluje u sklopu Pivac grupe, elektrana, koja će se koristiti za vlastite potrebe, prostire se na 7500 m2 i ima ukupno 3939 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 305 W.

Očekivana godišnja proizvodnja struje je 1,2 GWh, a ukupna potrošnja struje na godišnjoj razini im je 10,7 GWh.

Ušteda u energiji iznosit će tako 10,9%, odnosno 830 tisuća kuna godišnje, a razdoblje povrata investicije je 5,2 godine. Elektrana će imati i ekološke učinke na smanjenje emisije CO2 za 274 tone godišnje.

Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije, ističe da je projektant i izvođač ove solarne elektrane bila hrvatska tvrtka Enerco Solar, a sva oprema za izgradnju, uključujući panele hrvatskog proizvođača Solvis.

Ova sunčana elektrana realizirana je u suradnji s tvrtkom HEP ESCO, članicom HEP grupe, kao prvi projekt iz Programa HEP EE solar plus koji se odnosi na investicije u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije za industrijske objekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close