Hrvatski poljoprivrednici se sve više okreću profitabilnijim kulturama uljarica i šećerne repe, a na uštrb žitarica pšenice i kukuruza, rečeno je na okruglom stolu "Proljetna sjetva – Kako siješ tako ćeš i žeti!" koji je u srijedu održan u organizaciji portala Agrobiz, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika u Zagrebu. Istaknuto je da Hrvatska godišnje sije oko 700.000 hektara poljoprivrednih površina. Ernest Nad iz HGK Županijske komore Osijek smatra da, iako smo jesenas zasijali povijesno najmanje površine pod pšenicom, svega 98 tisuća hektara, nema razloga za brigu te da će pšenice biti dovoljno.
Nad
Imat ćemo dosta pšenice za vlastite potrebe, ali moramo sijati više pšenice jer smo ove godine zasijali povijesno najmanje površina.
Više šećera
"Uz sve dobre agrotehničke mjere, ulaganja i prinos od 4 – 5 tona po hektaru, imat ćemo proizvodnju od 450.000 – 500.000 tona pšenice, što je uglavnom dovoljno za naše potrebe", kaže Nad. Ipak smatra da je neophodno povećati površine pod pšenicom na 180 tisuća hektara s očekivanim urodom od milijun tona. Da postoje kapacitetu za preradu toliko pšenice i u domaćim tvrtkama pokazuje i podatak da imamo 57 mlinova s kapacitetom 1,2 milijuna tona pšenice te 110 tisuća tona kukuruza.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu