I nova Plenkovićeva vlada će defanzivu u ratu s koronom financirati zaduživanjima i europskim novcem

Autor: Marija Brnić , 16. srpanj 2020. u 22:00
Premijer Plenković je predsjedniku Milanoviću predao 76 zastupničkih potpisa/D. Urukalović/PIXSELL

Plenković je jučer najavio, a u tome ga je uskačući u riječ podupro Milanović, da manji broj ministarstava neće značiti i manji broj službenika.

Zakon o obnovi grada Zagreba bit će prva točka prve sjednice nove Vlade za čije je sastavljanje Andrej Plenković jučer dobio mandat od predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Već u srijedu nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog Sabora u kojem ima potrebnu većinu Plenković je najavio predstavljanje svog programa, koji uz pravni okvir za pomoć metropoli uključuje ostale segmente izbornog programa Sigurne Hrvatske.

U uvjetima gospodarske krize koja već nastupa ključno će biti održavanje potrošnje, pa iako je najavljivano rezanje administracije i uštede, velikih smanjenja ne treba očekivati niti nakon formiranja nove Vlade, koja će umjesto dosadašnjih 20 imati 16 ministarstava.

Plenković je jučer najavio, a u tome ga je uskačući u riječ podupro Milanović, da manji broj ministarstava neće značiti i manji broj službenika. Premijer ima diskrecijsko pravo odlučiti o broju resora kojima će formirati svoju Vladu, a s manje ministarstava je lakše upravljati, no puno je važnije promjene ustroja promatrati ne kroz broj ljudi, nego njihov rad, poručio je Milanović.

Imena još ‘važe’

Plenković je jučer predstavio samo strukturu novih ministarstava, ne i tko će ih voditi u iduće četiri godine, a imena je najavio obznaniti nakon što ih u ponedjeljak predstavi u stranci. Kako se može čuti, još će preko vikenda Plenković “vagati” oko nekih imena i popisi koji se u javnosti vrte proteklih dana još uvijek nisu konačni.

Sigurna su tek imena potpredsjednika, a to su Davor Božinović i Zdravko Marić, koji su i dosad bili potpredsjednici Vlade, te ministri unutarnjih poslova, odnosno financija, a Tomislav Medved i Boris Milošević postat će novi potpredsjednici.

Medved bi trebao zadržati dosadašnji resor, Ministarstvo branitelja, a Milošević će u nadležnosti imati društvene djelatnosti, te manjinska i ljudska prava. Ministarstvu energetike kojem je upravljao Tomislav Ćorić u naredne četiri godine pripaja se gospodarstvo, a dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat vjerojatno će voditi novo ministarstvo koje će objedinjavati graditeljstvo i državnu imovinu.

Marić

Jedino isporuka pića ugostiteljskim objektima u turističkom sektoru ima stopu PDV-a od 25 posto.

Potonje ministarstvo Mario Banožić mogao bi zamijeniti MORH-om, dok bi Ministarstvo uprave koje je vodio Ivan Malenica trebalo pripasti i ministarstvo pravosuđa, čiji je dosadašnji čelni čovjek Dražen Bošnjaković jučer potvrdio da odlazi u Sabor.

Prema zadnjoj kombinaciji imena, Vili Beroš ostaje na čelu ministarstva zdravstva, Josip Aladrović Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, a bi ministarstvo Nine Obuljen Koržinek uz kulturu u imenu trebalo nositi i medije, jer se time želi naglasiti njihova važnost.

Ministarstvu turizma trebao bi pripisati i sport, a najizglednijim kandidatom drži se Nikolinu Brnjac, dosadašnju državnu tajnicu iz MVEP-a. Marka Pavića na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU vjerojatno će zamijeniti Nataša Tramišak, a ministarstvo znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, nekadašnji ministar, no s njim bi, kako se čuje, razgovori trebali biti obavljeni tijekom vikenda. Oleg Butković, pak, ostaje na čelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a i Marija Vučković vjerojatno će nastaviti voditi sektor poljoprivrede.

No, objavu informacija o budućim pozicijama u Vladi svi oni prepuštaju Plenkoviću, kao i objave ključnih mjera koje će uslijediti. A izuzev SDSS-a, koji je iznjedrio Miloševića, ostali HDZ-ovi partneri u formiranju većine, manjinci, Reformisti i HNS, isprva nisu uvjetovali svoje glasove, no jučer su počeli otkrivati da ih ipak zanimaju funkcije, primjerice državnih tajnika u pojedinim ministarstvima.

Bez novih opterećenja

O financijskim efektima reorganizacije izvršne vlasti Plenković nije precizirao, no dao je do znanja da se neće posezati za novim opterećenjima, već da će se kao i u prethodnoj fazi, teret krize potaknute pandemijom koronavirusa rješavati financijskim zaduživanjem. Ulazak u predvorje eurozone, istaknuo je, učvrstit će dobru poziciju koju se već postiglo pri zaduživanju i na domaćem i na ino tržištu, te će osigurati nastavak tim putem u narednom razdoblju.

Osim zaduživanja, polugu za brže prevladavanje krize Plenković ima i od umješnijeg povlačenja novca iz europskih fondova, a upravo jučer u Bruxellesu se pregovaralo o novoj financijskoj konstrukciji i paketu oporavka.

Poseban oslonac na europska sredstva predviđa se i za prvi zadatak nove vlade, financiranje obnove Zagreba, a za saniranje štete za što je potrebno 17 milijardi eura bit će, poručio je Plenković, rješavat će se dugo.

Zasad ipak Plenković želi ostaviti dojam sigurnosti i odlučnosti, pa će, za razliku od prijeizbornog stava, zakon o obnovi biti usvojen prije ljetne stanke, do obljetnice Oluje, što znači da će vjerojatno proći samo kroz hitnu proceduru.

Ministar financija jučer je najavio da slijede korekcije u proračunu, a formalno će to biti radi preslagivanja stavki zbog promjene ministarstava, no već ranije je najavio da porezne promjene koje su predviđene izbornim programom u praksi slijede od iduće godine.

Pritisci iz turističkog sektora da im se sreže PDV na 13 posto Marića su jučer isprovocirale da poruči kako nije točno da je PDV u turizmu u RH 25%.

‘Vrelo’ ljeto

“Jedino isporuka pića ugostiteljskim objektima u turističkom sektoru ima stopu od 25%, a sve ostalo je praktički na 13 posto, od smještaja preko isporuke i usluživanja hrane, tako da, kada gledamo općenito, turizam je na 13%”, izjavio je Marić, koji će vjerojatno i tijekom kolovoza imati pune ruke posla.

Jedan od vrućih kestena koji mu dolazi na ruke su i bolnice koje veledrogerijama duguju više od 4 milijarde kuna, pa treba izraditi novi plan kako bi sustav opterećen i koronavirusom mogao funkcionirati. Dugoročnija rješenja u ovoj godini očekuje se i u dva resora, koja uvelike kasne s novim strategijama – Ministarstvo gospodarstva s industrijskom i Ministarstvo poljoprivrede sa strategijom razvoja poljoprivrede.

Dosadašnje mjere kojima je Vlada čuvala gospodarstva bile su ad hoc, kao reakcija na izvanredno stanje, no puno su važnije one kojima će braniti gospodarstvo od posljedica udara korone, koje će u punini tek uslijediti, koje bi Plenković trebao iznijeti pred javnost idući tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close