I nakon korona karantene većina zaposlenih želi raditi od kuće

Autor: Marta Duić , 09. lipanj 2020. u 22:00
U anketi portala MojPosao sudjelovalo je više od 1000 ispitanika/FOTOLIA

Velik broj ispitanika izjasnio se kako su učinkovitiji kada posao obavljaju od doma jer nisu suočeni s toliko smetnji i prekida u radu kao kada prostor dijele s kolegama.

Nakon što je za vrijeme dvomjesečne korona karantene čak 69 posto zaposlenih u Hrvatskoj radilo na daljinu, gospodarstvo se polako pokrenulo i zaposlenici su se počeli vraćati na svoja radna mjesta i u urede.

Anketa portala MojPosao koja je provedena na više od tisuću ispitanika odgovorila je na pitanje veselimo li se povratku u urede ili pak želimo i dalje raditi iz udobnosti vlastita doma. Čak 61 posto zaposlenih koji su tijekom karantene radili na daljinu ističe da im je drago zbog smirenja situacije, ali i da žele nastaviti raditi od kuće.

Glavne prednosti koje u modelu rada od kuće ističu su ušteda vremena na putovanju na posao i nazad te izostanak stresa kojeg stvaraju prometne gužve, a smatraju i kako se tijekom rada od kuće efikasnije koristi radno vrijeme. Naime, velik broj ispitanika izjasnio se kako su učinkovitiji kada posao obavljaju od doma jer nisu suočeni s toliko smetnji i prekida u radu kao kada prostor dijele s kolegama.

Dio ispitanika rješenje pronalazi u “kombiniranom modelu” rada – dio vremena bi proveli u uredima kako bi obavili sastanke uživo, a preostalo vrijeme bi radili od kuće. Kako tvrde, premda je neke poslove poput, primjerice, sastanaka lakše odraditi licem u lice, oni zadaci za koje trebaju mir i tišinu brže se odrade od kuće.

Bez obzira na prednosti rada na daljinu, 39 posto ispitanika koji su za vrijeme “lockdowna” radili od kuće jedva su dočekali povratak u urede, prvenstveno zbog socijalizacije s kolegama. Zanimljivost koju je pokazala ova anketa je u tome da je dio ispitanika rad od kuće počeo povezivati s pandemijom koronavirusa pa je samim time povratak u urede za njih značio svojevrsni kraj neizvjesnosti i smanjivanje opterećenja i pritiska.

Također, zbog stresa i nedostatka kretanja dok su radili u modelu rad od kuće, dio ispitanika je tijekom rada od kuće nabacio višak kilograma te ističu kako se nadaju da će povratkom u urede i taj dio života dovesti u red.

Komentirajte prvi

New Report

Close