I Izraelci bi Uljanik, spašavaju projekt plutajućeg doka

Autor: Marija Brnić , 16. veljača 2024. u 07:00
Natjecanje za većinski udjel u pulskom škveru ide dalje, s nižom početnom cijenom/S. Miljević/PIXSELL

Poduzetnicima koji su iskazali zanimanje u 5. krugu prodaje omogućit će se i nešto duži rok za dubinsko snimanje – dva tjedna.

I prije nego je stigla još jedna ponuda za Uljanik, izraelske tvrtke Israel Shipyards, država je odlučila da direktne pogodbe s riječkom tvrtkom Adria Mont za većinski udjel u ‘novom’ Uljaniku ipak neće biti.

Neće biti niti razgovora koje su pojedini zainteresirani kupci tražili s predstavnicima države oko strateškog partnerstva i dogovaranja uvjeta restrukturiranja Uljanika 1856. Vjerovnici ‘starog’ Uljanika na skupštini na pazinskom Trgovačkom sudu (petak) odlučit će se za održavanje novog kruga dražbe, uz novu sniženu početnu cijenu, koja bi trebala biti nešto iznad 4 mil. eura.

Poduzetnicima koji su iskazali zanimanje u 5. krugu prodaje, unatoč pritiscima iz brodogradilišta da se prodaja ubrza radi teške financijske situacije, omogućit će se i nešto duži rok za dubinsko snimanje – dva tjedna. To je bio i jedan od prigovora, da nije bilo vremena za upoznavanjem sa stanjem u poduzeću.

Na prošlom nadmetanju početna cijena za udjel od 54,77% bila je 6,91 mil. eura, a jedina ponuda koja je stigla nakon zatvaranja dražbe, ona Adria Montova, bila je 5 milijuna. Sada se nudi Israel Shipyards, tvrtka specijalizirana za projektiranje, izgradnju i prodaju civilnih i vojnih brodova, uključujući i izraelsku mornaricu, no uz uvjet dovršetka projekta plutajućeg doka.

Spremni su, navode u preliminarnoj ponudi, za većinski udjel platiti između 5 i 6 milijuna eura, uz uvjet dogovora oko podmirenja dugova Uljanika. Izraelska tvrtka s ‘novim’ Uljanikom ima ugovoren posao gradnje plutajućeg doka duljine 100,69 metara, vrijedan više od 7 mil. eura, što je inače i jedan od dva posla na kojima je pulski škver angažiran.

No, radovi na gradnji doka stoje, te su Izraelci očito zainteresirani na taj način zaustaviti stečaj Uljanika i spasiti ulaganja u projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close