I HUP preferira ‘slovenski model’ kvota

Autor: Darko Bičak , 24. srpanj 2017. u 21:59
Najveći nedostatak radne snage je u građevini/Goran Kovačić/PIXSELL

Dodatne radne dozvole za strance te više licenci za vozače kamiona.

Hrvatska udruga poslodavaca podržava napore Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojom se povećavaju kvote za uvoz radne snage.

"Pozdravljamo Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni odluke o godišnjoj kvoti dozvola za strance za 2017., a prema kojoj se kvota za uvoz stranih radnika povećava za 2053 dozvole za djelatnost graditeljstva. Također, pozdravljamo i odluku Ministarstva unutarnjih poslova prema kojoj će se dozvole za vozače autobusa preraspodijeliti u kvotu za vozače teretnih vozila u međunarodnom prijevozu čime će se omogućiti veći uvoz strane radne snage za to, također deficitarno zanimanje", kažu u HUP-u.  

Dodaju da je uz poduzimanje sustavnih mjera kojima bi se uskladile kvote i programi u obrazovnom sustavu potrebama tržišta rada te omogućila brža i učinkovitija prekvalifikacija i aktiviranje velikog broja nezaposlenih nužno i dalje raditi na dodatnoj fleksibilizaciji uvoza radne snage.  I iz HUP-a predlažu korištenje tzv. slovenskog modela prema kojem se kvote odobravaju sukladno stvarnoj potrebi koju poslodavci imaju u određenom trenutku, umjesto da se propisuju unaprijed na godišnjoj razini kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close